Przejdź do głównej zawartości

Odrywane biroszki ze śliwkami

Dziś propozycja śniadaniowo - kolacyjna, ale może też być deserowa. Sezon na śliwki uważam za otwarty! 
Te bułeczki znikają błyskawicznie zarówno jako gorące  jak i wystudzone. Robi się je błyskawicznie, i nie trzeba mieć wprawy do wyrobu ciast drożdżowych. zapewniam, że robiąc je w poniższy sposób otrzymacie to co widzicie na zdjęciach:) Smakowite pachnące drożdżówką bułeczki ze śliweczkami. Zapraszam po przepis! :)

 
 
Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 100g drożdży
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g cukru kryształu
  • 200g masła (rozpuścić i wystudzić)
  • 30 wydrylowanych śliwek (mogą być węgierki, albo inne )

Mleko podgrzać (ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące). Rozpuścić w mleku drożdże z cukrem. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i żółtka. Następnie wlać mieszankę mleka, drożdży i cukru, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania partiami dodać ciepłe masło. Wyrabiać ciasto na gładko. Im więcej pęcherzyków powietrza w nim powstanie, tym będzie pulchniejsze.
Zostawić ciasto pod ściereczką aż dwukrotnie zwiększy swoją powierzchnię. 
 
 
Podzielić na 30 porcji i na każdej z nich kłaść po dwie połówki śliwki, sklejać  jak knedle, tak, aby cała śliwka znalazła się w środku, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po trzy w rzędzie aby na jednej blaszce zmieściło się 15 bułeczek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka).
 
Uwaga to ciasto, gdzie rozczyn nie wyrastał, a wlany został od razu do mąki, tak samo bułeczki przed włożeniem do piekarnika nie wyrastały, cały proces tworzenia  wraz z pieczeniem trwał 1 godzinę i 20 minut (z wyrastaniem ciasta w misce. 
Można powiedzieć, że to bułeczki błyskawiczne albo dla leniwych, moje były w tempie ekspresowym, bo takie ciasta najbardziej lubię robić o świcie, wprost na śniadanie :) 



Smacznego :)

Komentarze

  1. to ja wpadnę do Ciebie i przywiozę coś na kolację, a Ty mnie przenocujesz bym mogła zjeść takie śniadanko :) A tak serio, to zaczyna mnie nosić na drożdżówki, tylko nie mam natchnienia z braku czasu

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale puszyste! Ja dzisiaj miałam robić (ale przełożyłam na jutro) odrywane ciasto jabłkowo-cynamonowe. Już się nie mogę doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis:) Bułeczki wyglądają cudownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś w sam raz dla mnie, może wkońcu przekonam sie do wypieków drożdżowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje za przepis. Planuje je jutro zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie dziękuje za przepis i polecam wszystkim ponieważ wyszły fantastyczne:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia