Szukaj na blogu

poniedziałek, 8 września 2014

Jak zrobić sos słodko-kwaśny ?

Pyszny sos do ryżu, dań chińskich, ale równie smaczny z ziemniaczkami. 

sos słodko-kwaśny

Przepis na podobny sos dostałam od Ani, nieco go urozmaiciłam  i zamknęłam za szkłem. Naprawdę polecam bo jak będziecie mieć takie słoiczki w piwnicy to obiad będzie się robił sam :)
Policzyłam koszty takich przetworów i wyszło mi 1.80 za litr wiec nie tak dużo :) Jeden słoik z pewnością wystarczy na przygotowanie obiadu dla 4 osób. ja dodaje do sosu podsmażony filet z kurczaka. To znaczy że smażę dwie piersi w kosteczkę pokrojone, dodaje sos ze słoika i zagotowuję. Do tego podaje osobno ugotowany ryż, albo mieszam go z sosem i wcinamy :) 
Takie przetwory na zimę to prawdziwe skarby. 
A teraz zapraszam po przepis :)
Składniki na 12 słoików litrowych.
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka bambusa w wodzie 
  • 4 sporej wielkości  marchewki pokrojone w słupki
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżki suszonego chili
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 3 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 2 łyżki soli
 
Wszystkie warzywa umyć. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek wycisnąć przez praskę. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Po godzinie zmiksować na papkę. Następnie dodać marchew, oraz pędy bambusa. Paprykę pokroić w cienkie słupki ok 5cm na 1 cm. Dodać do wywaru.  Ananas odcedzić z wody (wodę zachować) pokroić w kostkę. Dodać z pozostałymi składnikami i przyprawami, oraz woda z ananasa.  Gotować na wolnym ogniu pół godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcać natychmiast i pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody, pod przykryciem. 

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. ojej, jak dużo składników! mój przepis na sos słodko-kwaśny jest trochę uboższy, ale nie ukrywam, że dla mnie ilość składników jest wystarczająca :) może dlatego, że nie mam dużej rodziny, którą musiałabym wykarmić :)

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo, ale z to bardzo dobre wychodzi :)

      Usuń
  2. świetny sos, wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal sie efektem :) Pozdrawiam Justynko :)

      Usuń
  3. Witam! wygląda bardzo apetycznie:) mam pytanie, ile słoiczków wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane 12 słoików litrowych :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola