Pyszny sos do ryżu, dań chińskich, ale równie smaczny z ziemniaczkami.
Przepis na podobny sos dostałam od Ani, nieco go urozmaiciłam i zamknęłam za szkłem. Naprawdę polecam bo jak będziecie mieć takie słoiczki w piwnicy to obiad będzie się robił sam :)
Policzyłam koszty takich przetworów i wyszło mi 1.80 za litr wiec nie tak dużo :) Jeden słoik z pewnością wystarczy na przygotowanie obiadu dla 4 osób. ja dodaje do sosu podsmażony filet z kurczaka. To znaczy że smażę dwie piersi w kosteczkę pokrojone, dodaje sos ze słoika i zagotowuję. Do tego podaje osobno ugotowany ryż, albo mieszam go z sosem i wcinamy :)
Takie przetwory na zimę to prawdziwe skarby.
A teraz zapraszam po przepis :)
Składniki na 12 słoików litrowych.
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka bambusa w wodzie
- 4 sporej wielkości marchewki pokrojone w słupki
- 500g przecieru pomidorowego
- 10 ząbków czosnku
- 0,5 łyżki suszonego chili
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 3 szkl. cukru
- 1 szkl. octu
- 2 łyżki soli
Wszystkie warzywa umyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek wycisnąć przez praskę. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Po godzinie zmiksować na papkę. Następnie dodać marchew, oraz pędy bambusa. Paprykę pokroić w cienkie słupki ok 5cm na 1 cm. Dodać do wywaru. Ananas odcedzić z wody (wodę zachować) pokroić w kostkę. Dodać z pozostałymi składnikami i przyprawami, oraz woda z ananasa. Gotować na wolnym ogniu pół godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcać natychmiast i pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody, pod przykryciem.
Smacznego :)
ojej, jak dużo składników! mój przepis na sos słodko-kwaśny jest trochę uboższy, ale nie ukrywam, że dla mnie ilość składników jest wystarczająca :) może dlatego, że nie mam dużej rodziny, którą musiałabym wykarmić :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
dużo, ale z to bardzo dobre wychodzi :)
Usuńświetny sos, wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal sie efektem :) Pozdrawiam Justynko :)
UsuńWitam! wygląda bardzo apetycznie:) mam pytanie, ile słoiczków wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńjest napisane 12 słoików litrowych :)
Usuń