Szukaj na blogu

wtorek, 30 września 2014

Miętowe muszle w malinowym sosie


Propozycja pachnąca miętą dla małego i dużego smakosza. Połączenie idealne. Subtelna nuta mięty i intensywność malin a wszystko to na talerzu pełnym pysznego serka Almette i makaronu muszle. Nadziewanie tych gigantów to czysta przyjemność.Spróbujcie tego deseru a będziecie chcieć jeszcze i jeszcze.
Co istotne danie do przygotowania w zaledwie 30 minut.







 Składniki:
  • 100 g  makaronu (duże muszle)
  • 100 g serka Almette
  • 200 g śmietany 30%
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:
  • 100g mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru
  • listki mięty do dekoracji

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić przelać zimną wodą wystudzić.
Maliny przełożyć do garnka, zagotować z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody.  Zagotować.
Mięte wypłukać, zblendować.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać serek Almette śmietankowy, miksować kilka minut, dodać rozdrobnioną miętę. Delikatnie wymieszać.  Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Duży lekko głęboki talerz pokryć ciepłym sosem malinowym. Makaron nadziać masą serowo - miętową. Układać po trzy na talerzu. Dekorować malinkami, świeżą miętą i pokruszoną bezą. Podawać od razu.
Smacznego :)
 

7 komentarzy:

  1. świetne połączenie - mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo lubie takie eksperymenty :)

      Usuń
  2. bardzo podoba mi się pomysł makaronu na deser :) i to z serkiem almette!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham makaron i na słodko i na wytrawnie, ten z serkiem wyszedł idealnie :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. No to do dzieła Aga :) Szybkie i proste, a bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. Ale połączenie smaków! Podniebienny odlot gwarantowany!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola