Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 września 2014

Torcik z frużeliną malinową



Sezon na maliny jeszcze trwa, warto wiec zrobić torcik z ich udziałem. Ciemne, bardzo kakaowe wilgotne ciasto, delikatny krem budyniowy i frużelina ze świeżych malin.
Torcik kusi wyglądem oraz smakiem, na jednym kawałku się nie skończy ;)
Zapraszam po przepis ;) 





Składniki na tortownicę 18 cm

Składniki suche:

  • 60 g kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki sody

Składniki mokre:
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/4 szklanki cukru muscovado
  • 3 jajka 
  • 150 ml mleka 
  •  130 ml oleju
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
Mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać i przesiać przez sito. Jajka wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać cukier ciemny i biały i dokładnie wymieszać, następnie dodać  pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia. Do mieszanki dodać mieszankę z mąki i wymieszać do powstania gładkiej masy.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok. godziny do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z pieca i wystudzić.


Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii

200 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić mąki. Przelać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać zimny budyń, ekstrakt i utrzeć na gęstą masę.

Uwaga! Masa będzie gęsta i nie przypominająca masy do tortów, ale taka właśnie ma być.

Frużelina malinowa:
  • 150g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny 
 Maliny świeże zmiksować, przetrzeć przez sito. Ja użyłam mrożonych już przetartych. Przełożyć do garnka, zagotować. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki wody, wlać do gotujących się malin. Zagotować i zestawić z ognia. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody,  wymieszać, dodać do malin i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Zimne wstawić do lodówki, aby zaczęły tężeć.


Wykonanie

Z biszkoptu ściąć górkę (z pewnością urosła podczas pieczenia)
Ciasto przełożyć na paterę, przeciąć na dwa blaty.
Na pierwszy blat nałożyć 1/2 część masy budyniowej tworząc w środku lekkie wgłębienie. Nałożyć w nie 1/3 część frużeliny malinowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, oraz na nią resztę frużeliny.  
 
Ściętą górkę można pokruszyć i obsypać  nią boki torciku, oraz wierzch. Udekorować świeżymi lub mrożonymi malinkami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny. 

Smacznego :)

Inspiracja na ciasto: "Moje Wypieki"
 

1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola