Szukaj na blogu

piątek, 10 października 2014

Jesienny tort jabłkowy


Bez zbędnych przydługawych wstępów zapraszam Was na przepyszny torcik jabłkowo - cynamonowy.




Na biszkopt:


  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 50g ciemnego kakao
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 40g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na mus jabłkowy:

  • 2 kg kwaskowych jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu


Na mus serowo-śmietanowy:

  • 200g serka śmietankowego
  • 100g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 fiksy do śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

  • 200g czekolady mlecznej

Jaja z cukrem ubić do białości, do potrojenia składników ok. 7 minut. Dodać wymieszane z sodą  mąki i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 22 cm Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do suchego patyczka ok. 40 minut.
W tym czasie obrać i pokroić jabłka przełożyć do garnka podlać wodą i zasypać cukrem, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać do jabłek galaretki wymieszane z żelatyną. Intensywnie zamieszać i zostawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Kiedy biszkopt będzie upieczony i wystudzony przeciąć go na dwa blaty. Na paterze położyć pierwszy biszkopt i zapiąć obręczą do tortów. Nałożyć 1/2 tężejącego musu jabłkowego tak, aby ściśle przylegał do boków obręczy.  Wstawić do zamrażalnika na 10 minut, następnie wyjąć przyłożyć drugi biszkopt i wyłozyć drugą część musu. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na ale nie do końca na sztywno, dodać serki, cukier puder i cynamon ze śmietan fiksem, wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Przełożyć na mus jabłkowy. Wyrównać na gładko. Zetrzeć czekoladę ostrym nożem. Wstawić do lodówki na noc. Podawać do kawy, herbaty.


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. ten mus jabłkowy z serkiem musi być mniamuśny. Już zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. Chętnie do kawy zjadłabym kawałek. Ale chyba najpierw sama muszę taki zrobić, bo wirtualnie się nie najem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda przepięknie. Właśnie chcę go zrobić, ale niestety nie ma informacji, z jaką ilością cukru ubić jajka na biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, dziękuje za zwrócenie uwagi :) Już poprawione, możną piec i koniecznie proszę dać znać, czy smakowało.

      Usuń
    2. Tort wyszedł bardzo dobry. Biszkopt kakaowy równomiernie wyrósł i łatwo go przekroić. Natomiast osobiście uważam, że należy go nasączyć ponczem. Zamiast surowch jabłek użyłam musu jabłkowego ze słoika (około 1,3 l musu), ponadto dodałam do niego rodzynki namoczone w alkoholu, aby wzbogacić jego smak. Cały tort nie jest za słodki, pachnie pięknie cynamonem, mus serowo-śmietanowy jest świetny. Na pewno jeszcze zrobię ten tort na urodziny dla mojego syna.

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola