Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z Irish Cream

Pamiętacie moje urodzinowe czarne muffinki z białą koroneczką? no więc te są z tego samego przepisu :) Cudownie wilgotne, aromatyczne i bardzo szybko znikające.



Przepis na 12 muffinków



  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100g cukru kryształu
  • 50g cukru muscovado
  • 150 ml wody mocno gazowanej 
  • 200g mąki
  • 40g kakao
  • 50 ml likieru Irish Cream 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotować dwie miski. Do jednej dodać składniki sypkie, do drugiego wszystkie płynne i wymieszać każde osobno. Następnie należy przygotować papilotki najlepiej w formie na muffinki, a jeśli takiej nie posiadacie ustawcie na blaszce do ciast papilotki poskładane po dwie. Mieszankę sypką należy przesypać do płynnej i dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do 12 papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy muffinki się upiekły, jeśli nie dopiec, a jeśli tak wyjąć i wystudzić.


Krem
  • 400 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 200g masła

Ugotować  budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać stopniowo budyń i letnią czekoladę. Utrzeć na gładka masę. Przełożyć do szprycy cukierniczej.


Dodatkowo:

  • frużelina malinowa 
Wykonanie:

W każdej babeczce wydrążyć środek, nadziać malinową frużeliną i udekorować rozetkami z masy czekoladowej, następnie udekorować śnieżynkami. Podawać schłodzone. 


Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia