Przejdź do głównej zawartości

Gałąź wigilijna (ciasto kłoda) Bûche de Noël

Kilka dni temu jedna z czytelniczek mojego bloga zasugerowała mi upieczenie i podzielenie się przepisem na ciasto o nazwie "Gałąź wigilijna" z francuskiego Bûche de Noël. Poszperałam nieco w internecie i znalazłam kilka inspiracji. Nie skorzystałam jednak z żadnego z przepisów, a jedynie z wyglądu tego ciasta. Otóż praktycznie każde tak nazywające się ciasto miało kształt rolady uformowanej w gałąź. Szukałam opisu do tego ciasta, aby przybliżyć Wam nieco historie jego powstania i powód dla którego takowe się piecze na Święta Bożego Narodzenia. Znalazłam kilka ciekawych faktów. 

Gałąź wigilijna (ciasto kłoda) Bûche de Noël

Bûche de Noëlto bardzo popularne ciasto pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia we Francji. Miało ono symbolizować paląca się w kominku kłodę drzewa, jaką Francuzi przynosili podczas wigilii do domu jako symbol dobrobytu w nadchodzącym roku. Na znak tej tradycji wymyślono czekoladową roladę, która spełnia dziś rolę tej kłody. 

Taką właśnie roladę stworzyłam dla Was. Oto przepis na dwie gałęzie wigilijne.


  • 6 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą i sztywna masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i wmieszać delikatnie do jajek. Przełożyć masę na dwie blachy piekarnikowe 35x45 cm wyłożonej papierami do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 
Wyjąć i od razu zwinąć. W tym celu należy na każdą roladę nałożyć wilgotną ściereczkę i razem z nią zawinąć. Wystudzić w formie zawiniętej.

Krem:
  • 300g masła (temp. pokojowa)
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 500ml mleka 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wanilii (domowy ekstrakt)
  • 150g czekolady gorzkiej (rozpuścić w kąpieli wodnej)
  • 3 czubate łyżki kakao
Bûche de Noël

Ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń, przestudzoną czekoladę i kakao. Dokładnie zmiksować na puch.Skosztować masy, gdy uznacie, że jest za mało słodka dodajcie przesianego cukru pudru do smaku.

Poncz
  • 1 szklanka mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki (domowej galaretki, ewentualnie dżemu)

Dokładnie wszystko połączyć.

Ponadto po ok. 150g czyli:
  • 1/2 słoika konfitury z czarnej porzeczki
  • 1/2 słoika powideł sliwkowych

Złożenie

Rolady rozwinąć, usunąć papier do pieczenia, każdą roladę nasączyć ponczem. Masę czekoladową  podzielić na pół. Na każdą z rolad nałożyć po równo masy czekoladowej zużywając jedną wcześniej odłożoną połowę. Równo rozsmarować. Na jednej z rolad nałożyć konfiturę, na drugiej powidła tak. Zawinąć rolady dość ściśle. Odłożyć do schłodzenia na ok. 1 godzinę. Następnie  wyjąć rolady i każdą przeciąć skośnie na długości ok. 10 cm. Przyłożyć przeciętym ukośnie końcem do boku rolady w miejscu w którym chcemy mieć odnogę. Drugą część masy rozłożyć równomiernie na obie rolady dokładnie rozsmarować i widelcem utworzyć korę drzewa.

Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej noc. Podawać w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki. 

Smacznego :)
 

Komentarze

  1. Piękne ciasto, genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wykonane ciasto.Pewnie również smakowite.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladka jest przepyszna! Polecam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. mam takie ciasto w swoich świątecznych planach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie podziel sie przepisem jaki masz, albo skorzystaj z mojego :) Będzie mi niezmiernie miło :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dzisiaj pierwszy raz spotkałam się z tym ciastem, trafiłam na nie przypadkiem na jakiejś innej stronie...a tutaj u Ciebie też jest! Wygląda rewelacyjnie, chyba zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo będzie mi miło :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Rewelacyjne ciacho, wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Jolu bardzo ciekawy przepis:) postanowiłam, że w tym roku zrobię taką roladę na Święta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na mega słodką. Dobrze moje oczy mi mówią?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia