Szukaj na blogu

środa, 31 grudnia 2014

Rok 2015

Kochani!

Życzę Wam, aby ten Nowy 2015 Rok 
był tak szczęśliwy jak ten bałwanek ze zdjęcia!
Aby każda z wybranych 
przez Was dróg była usłana różami bez kolców.
By każde marzenie zostało spełnione, 
i obyście na swej drodze spotkali tylko życzliwych Wam ludzi!

Udanej zabawy Sylwestrowej 
i Szczęśliwego Nowego 2015 Roku !!!
 
 
Życzy Jola :) 

Tort Zygzak dla Hubercika


Kilka dni temu mój mały sąsiad obchodził swoje trzecie urodzinki, a że jest fanem wszelkich pojazdów, to czerwony Zygzak bardzo mu się podobał i smakował :)
100 lat Huberciku! :) 

tort zygzak

A tak powstawał ten Zygzak

środa, 24 grudnia 2014

Życzenia :)


Zdrowych spokojnych, pełnych miłości i ciepła 
Świąt Bożego Narodzenia!
Niech ten czas będzie pełen pozytywnych wrażeń 
i spotkań w gronie najbliższych.

Wesołych Świąt! 


sobota, 13 grudnia 2014

Gałąź wigilijna (ciasto kłoda) Bûche de Noël

Kilka dni temu jedna z czytelniczek mojego bloga zasugerowała mi upieczenie i podzielenie się przepisem na ciasto o nazwie "Gałąź wigilijna" z francuskiego Bûche de Noël. Poszperałam nieco w internecie i znalazłam kilka inspiracji. Nie skorzystałam jednak z żadnego z przepisów, a jedynie z wyglądu tego ciasta. Otóż praktycznie każde tak nazywające się ciasto miało kształt rolady uformowanej w gałąź. Szukałam opisu do tego ciasta, aby przybliżyć Wam nieco historie jego powstania i powód dla którego takowe się piecze na Święta Bożego Narodzenia. Znalazłam kilka ciekawych faktów. 

Gałąź wigilijna (ciasto kłoda) Bûche de Noël

Bûche de Noëlto bardzo popularne ciasto pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia we Francji. Miało ono symbolizować paląca się w kominku kłodę drzewa, jaką Francuzi przynosili podczas wigilii do domu jako symbol dobrobytu w nadchodzącym roku. Na znak tej tradycji wymyślono czekoladową roladę, która spełnia dziś rolę tej kłody. 

Taką właśnie roladę stworzyłam dla Was. Oto przepis na dwie gałęzie wigilijne.

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Cukrowe koronki


Kolejny koronkowy tort w środku czekoladowy z musem czekoladowym z nasączem kawowo-porzeczkowym i frużelina porzeczkową.
Dekoracja: lukier plastyczny, cukrowa koronka i cukrowy kwiat.