Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pomidory krojone w sosie własnym

Pierogi ruskie (inastrukcja wykonania)

Kto ich nie lubi..., nie uwielbia wręcz?:) Nie znam takiej osoby!:) Jedzonko stare jak świat! Robiła je mama, babcia, prababcia i można by wyliczać dalej, ale nie o to chodzi:) Zrobienie idealnego ciasta na pierogi wymaga wprawy i pomyślunku. Tak moi drodzy pomyślunku! Ja znam kilka przepisów na ciasto i kilka na farsz, ale te jedne, jedyne jakie Wam dziś zaprezentuje rozpływają się w ustach... Ciasto jest tak mięciutkie, sprężyste i delikatne, że lepienie go to czysta przyjemność. Farsz natomiast smaczny, ale ostry. Musze przyznać, że pierogi ruskie bez tej ostrości czarnego pieprzu nie są dla mnie pierogami ...  Za chwile przepis na ok. 120 szt. pierogów.

Tort Rainbow Cake Ananasowy

Zakochałam się ... w nim:)

Sałatka Hawajska...

Urlopik w tropikalnym klimacie:)

Galaretka z owocami

Publikacja mojego przepisu w "Przyślij przepis"

Pachnące róże

   

Festiwal Ducha Pieśni i Chleba "Albertynki 2012" w Kolbuszowej

Pierwszy dzień urlopu był niezwykle pracowity, ponieważ na Festiwal Ducha Pieśni i Chleba "Albertynki 2012" w Kolbuszowej piekłam chleby. Nie tylko ja, bo wszystkie je piekłyśmy.To jakie one były i ile zobaczycie już jutro, ale dziś chciałam Wam się pochwalić pięknie zorganizowanym Festiwalem, a szczególnie jednymi z gości, jacy uświetniali tą imprezę Zespołem Claret Gospel Wybrzeża Kości Słoniowej. Nie będę za wiele pisać, ale muszę powiedzieć, że Zespół jaki będziecie mogli oglądać na  moich zdjęciach tworzą bardzo sympatyczni i niezwykle towarzyscy ludzie.  Mój angielski nie jest zbyt mocny, ale wystarczyło go na tyle, aby się porozumieć i spędzić z nimi kilka chwil na rozmowie, bardzo miłej, wesołej rozmowie:) A teraz zapraszam na galerię zdjęć:) To jest właśnie Gerard i ja:) Fenomenalne widowisko podczas Mszy Świętej w Kościele Św. Brata Alberta w Kolbuszowej więcej o tym na stronie KGW Świerczów. Na pierwszym planie Antoinette

Placuszki z cukini

Pyszne chrupiące, pachnące placuszki z cukinią i suchą kiełbasą krakowską... Do tego gęsty sos do gulaszu Winiary . Obiadek inny niż zwykle, bardzo sycący i o lekko ostrym smaku. Placuszki cukiniowo-kiełbasiane Składniki: 1 średnia cukinia 30 dkg kiełbasy suchej krakowskiej 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Sos 1 torebka  Pomysłu na soczysty gulasz Winiary   wymieszać w 2 szkl wody i zagotować. Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę obrać i zetrzeć na tym samym tarku co cukinię. Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smażyć na gorącym t łuszczu podobnie jak placki ziemniaczane. Podawać z sosem lub same. Smacznego:)

Szalała, szalała.... ;)

.....bynajmniej nie w kuchni i nie ja:)  Ale burza w koło, a my mimo to świetnie się bawiliśmy... Ostatnie dni miałam bardzo zapracowane. Nie było za wiele czasu na gotowanie nie wspominając już o pieczeniu. W ubiegłą niedziele jako Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie byłam współorganizatorką i jednocześnie prowadzącą piknik "Pod Grzybkiem" w Świerczowie koło Kolbuszowej . Zabawa jaką udało nam się wspólnie z innymi organizatorami doprowadzić do szczęśliwego finału była wspaniała. Panie z mojego KGW upiekły tyle wspaniałych ciast, oraz ugotowały tak rewelacyjny bigos, że nie została z niego nawet jedna malutka łyżeczka, będę je prosić o przepisy dla Was:) Zamieszczę je oczywiście na stronie swierczowianki.blogspot.com a tu dam o tym wzmiankę. Jeszcze jeden pracowity weekend przede mną a potem urlop i gotowanie, pieczenie i inne przyjemności:) a teraz zapraszam tu na zdjęcia mojego syna z niedzieli, oraz moją relację z imprezy na stronę Świerczowi