Przejdź do głównej zawartości

Posty

Karp w świeżych ziołach

Dziś przepis na Karpia w ziołach i kilka słów wyjaśnienia:) Pewnie zauważyliście, ze od jakiegoś czau nie pojawiają się nowe wpisy na blogu:( Taki stan rzeczy spowodowany jest znikoma ilością czasu na przygotowywanie nowych przepisów.  Szybko żyję, szybko jem... Oczywiście nie oznacza to, ze tak będzie już zawsze! Nie, nie będzie:) Wszystko wróci do normy, i znów będę dodawać nowe wpisy każdego dnia, tak jak lubię:) Teraz przygotowuje się do bardzo ważnego wydarzenia związanego z moja pasją:) O wszystkim opowiem Wam już wkrótce, ale teraz musicie mi wybaczyć, ale będę bardzo mało aktywna tu na blogu, a bardziej w mojej kuchni:) Po prostu nie mam czasu na robienie zdjęć, a przepis bez zdjęcia jak dla mnie jest mało interesujący:) Ciężka praca mnie czeka, ale wieżę w to, że uda mi się osiągnąć cel jaki sobie założyłam!:)  Tyle tłumaczeń:)  A teraz zapraszam na pyszna rybkę:) 

Kruche rabarbarowe z budyniem

Kolejna propozycja na szybkie rabarbarowe ciasto.

Tort z gitarą

Miętowe kostki lodowe

Prosty sposób na urozmaicenie wody Miętowe kostki lodowe

Grillowany karp

Niby karp to ryba świąteczna, ale ja lubię go o każdej porze roku. Tym razem upiekłam go na grillu:) Dzień wcześniej zamarynowałam  w przyprawach.

Pavlova z karmelizowanymi bananami

Tak! T o zdecydowanie było pyszne! Banany mojej córci w Pavlovej sprawdziły się idealnie! Nie będę się za bardzo rozpisywać i przejdę do sedna, czyli do przepisu:)

Konkurs

Mini konkursik:) Zapraszam na Facebooka:) Tam się wszystko dobywa:) Do wygrania ta oto buteleczka z syropem z fiołków:) Jeśli jeszcze nie polubiłeś/łaś mojego profilu będzie mi miło:) Możesz to zrobić TU A na jutro planuję wpis o rybie, albo kruchym cieście z rabarbarem i budyniem, co wolicie? Wieczorem na blogu będzie Pavlova z karmelizowanym bananem:) Miłego dzionka:)

Syrop z sosny w 13 - tym dniu od zasypania cukrem

Tak wygląda mój syropek dziś w 13 dni po zasypaniu go cukrem. Słoiki były pełne  po brzegi. Dziś jak widzicie są zapełnione do 3/4 wysokości co oznacza ze coś się dzieje. Z cukru zaczyna robić się syrop, a pędy opadają:)  Będzie smaczny i zdrowy syropek:) A po przepis na niego zapraszam TU :)  Może jeszcze zdążycie zebrać pędy, ale to, jak to mówią "ostatni gwizdek":)  To nie koniec postu;)

Sałatka ze szpinaku

Od pewnego czasu w mojej kuchni nie może go zabraknąć. Jemy go wszyscy, cała nasza czwórka. Szczególnie upodobaliśmy sobie go z makaronem i czosnkiem, ale teraz jest go pod dostatkiem i postanowiłam zastąpić nim sałatę:)  Mowa o szpinaku:)

Tort Szwarcwaldzki

Ten tort to poezja smaku. Moja wariacja Tortu Szwarcwaldzki. Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatna masa śmietanowa i poncz z syropu z malin z malinami... S kładniki na tortownicę 22 cm