Przejdź do głównej zawartości

Posty

Tortowe Atelier

Witajcie Moi Drodzy, za dwa dni minie miesiąc odkąd jestem szczęśliwą właścicielką mojego Tortowego Atelier. Marzyłam o tej Firmie ładnych parę lat, jak widzicie marzenia się spełniają.   Firma powstała dzięki wsparciu wielu osób, ale najbardziej chciałam podziękować kilku tym, którzy są ze mną w stałym kontakcie i pchają do działania. Wierzą w to, że odniosę sukces, a Ich wiara dodaje mi bardzo dużo sił w docieraniu do celu.  Przede wszystkim rodzina, Mąż i dzieci, moi Rodzice i Rodzeństwo, Pani Bożenna Sikoń-Wojtal, Agnieszka Klimczak, Magdalena Dudzińska-Małaczyńska, Bogumiła Szablak, Walentyn Pankiewicz, Patrycja Drewnicka, moi wspaniali sąsiedzi, oraz wszyscy inni których nie sposób wymienić, ale czuję ich przychylność i wiarę w mój sukces. W tym momencie działam jako Tortowe Atelier Doradztwo Kulinarne Jolanta Augustyn, ale cały czas jestem myślami przy pracowni tortów artystycznych, i mam nadzieję, że to już wkrótce nastąpi.  Moja Firma zajmować się będzi

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Tort Violetta

Tort z zestawem ciasteczek dla miłośniczki Violetty.

Tort Świnka Pepa

Torcik dla Emilki :) Biszkopt kakaowy, nasącz cytrynowy, krem na bazie śmietany i mascarpone, frużelina wiśniowa (domowej roboty) i mus z gorzkiej czekolady. Dekoracja lukier plastyczny. Wszystkie elementy zostały wykonane przeze mnie :)

Rok 2015

Kochani! Życzę Wam, aby ten Nowy 2015 Rok  był tak szczęśliwy jak ten bałwanek ze zdjęcia! Aby każda z wybranych  przez Was dróg była usłana różami bez kolców. By każde marzenie zostało spełnione,  i obyście na swej drodze spotkali tylko życzliwych Wam ludzi! Udanej zabawy Sylwestrowej  i Szczęśliwego Nowego 2015 Roku !!!     Życzy Jola :) 

Tort Zygzak dla Hubercika

Kilka dni temu mój mały sąsiad obchodził swoje trzecie urodzinki, a że jest fanem wszelkich pojazdów, to czerwony Zygzak bardzo mu się podobał i smakował :) 100 lat Huberciku! :)  A tak powstawał ten Zygzak

Życzenia :)

Zdrowych spokojnych, pełnych miłości i ciepła  Świąt Bożego Narodzenia! Niech ten czas będzie pełen pozytywnych wrażeń  i spotkań w gronie najbliższych. Wesołych Świąt! 

Gałąź wigilijna (ciasto kłoda) Bûche de Noël

Kilka dni temu jedna z czytelniczek mojego bloga zasugerowała mi upieczenie i podzielenie się przepisem na ciasto o nazwie "Gałąź wigilijna" z francuskiego Bûche de Noël . Poszperałam nieco w internecie i znalazłam kilka inspiracji. Nie skorzystałam jednak z żadnego z przepisów, a jedynie z wyglądu tego ciasta. Otóż praktycznie każde tak nazywające się ciasto miało kształt rolady uformowanej w gałąź. Szukałam opisu do tego ciasta, aby przybliżyć Wam nieco historie jego powstania i powód dla którego takowe się piecze na Święta Bożego N arodzenia. Znalazłam kilka ciekawych faktów.  Bûche de Noëlto bardzo popularne ciasto pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia we Francji. Miało ono symbolizować paląca się w kominku kłodę drzewa, jaką Francuzi przynosili podczas wigilii do domu jako symbol dobrobytu w nadchodzącym roku. Na znak tej tradycji wymyślono czekoladową roladę, która spełnia dziś rolę tej kłody.  Taką właśnie roladę stworzyłam dla Was. Oto przepis na dwi

Z falbankami

Cukrowe koronki

Kolejny koronkowy tort w środku czekoladowy z musem czekoladowym z nasączem kawowo-porzeczkowym i frużelina porzeczkową. Dekoracja: lukier plastyczny, cukrowa koronka i cukrowy kwiat.