Przejdź do głównej zawartości

Posty

Ciasteczka owsiane z bakaliami i czekoladą

Obiecany przepis na ciasteczka owsiane jakie piekłam z dziećmi na Warsztatach Kulinarnych na Skansenie w Kolbuszowej. Kuchnia prababci prezentuje:)

W Kuchni Prababci - Warsztaty Kulinarne dla Dzieci - Relacja

ja mieszam, dzieci dodają bakalie:) W ubiegłą sobotę miałam przyjemność spędzić milo czas w gronie  dzieci, które zgłosiły się na Warsztaty Kulinarne jakie prowadziłam. Jest mi bardzo miło, że w zajęciach wzięły udział dzieci nie tylko z Kolbuszowej i okolic, ale nawet z Rzeszowa, czy Krakowa:)

Pleśniak z owocami lata

Fantastyczne ciasto na upalne dni! Lekko kwaskowate, podane z lodami, do kawy... bajka!:) Zapraszam na kruche ciasto z owocami i bezą, potocznie zwane pleśniakiem:)  Przepis wymyślony w efekcie chwili:) Okazuje się, że takie są najlepsze;)

Sernik z musem z jagód

Bardzo lubię eksperymentować z ciastami... kilka tygodni temu moja bratowa poczęstowała mnie sernikiem z galaretką. Pierwszy raz jadłam takie ciasto. Nie mówię tu o serniku na zimno, ale o takim pieczonym.

Warsztaty Kulinarne dla Dzieci

Miło mi poinformować Was o Warsztatach Kulinarnych, jakie będą odbywać się już w lipcu i sierpniu w kolbuszowskim Skansenie.  Warsztaty zorganizowane dzięki Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. 

Śmietanowiec z jagodami

Torcik bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Polecam na upalne dni:)

Syrop z leśnych jagód (borówki czarnej)

Toruński piernik

Chodząc uliczkami Torunia napotykamy na wiele budek z piernikami. Są różne i w różnych cenach. Idąc tuż przy pomniku Mikołaja Kopernika na Rynku Staromiejskim natrafiłam na cukiernię w której to spokojnie na moje przybycie oczekiwał ten oto piernik z mojego dzieciństwa:) ...

Warsztaty Kulinarne dla Dzieci - ja w roli prowadzącej:)

Miło mi podzielić się z Wami tą ważną informacją:) Niniejszym uroczyście ogłaszam, że Pierwsze Warsztaty Kulinarne, które poprowadziłam odbyły się 20 czerwca 2013 r. na Skansenie w Kolbuszowej. Wszystko to odbyło się dzięki uprzejmości Dyrektora Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej oraz Kasi i Justynce ze Stowarzyszenia Kuźnia!:)  Bez ich pomocy, w innym miejscu nie byłoby tak cudownie. Na Warsztatach przekazuję dzieciom przepisy moich przodków, tym razem robiliśmy proziaki i zupę owocową, jaką ja jadłam jako dziecko w domu mojej babci! Dzieciakom smakowała! i to bardzo:) Cieszę się i mam nadzieję, że inne moje propozycje zdrowej żywności bez chemii również im przypadną do gustu, i że będą próbowały robić je w domu:) Dzieciaczki wspaniale współpracowały, atmosfera była cudowna! Jedno z moich marzeń się spełnia, ale nie tylko to:) Więcej szczegółów już wkrótce:) To pierwsze spotkanie, ale nie ostatnie, bo na wakacjach takich spotkań będzie więcej:) Zapraszam do śledzenia

Rainbow Cake z masą truskawkową