Przejdź do głównej zawartości

Posty

Zmiany na blogu

Kochani, Od jakiegoś czasu dręczy mnie wygląd mojego bloga. Dochodzą do mnie sygnały od Was, że jest nieczytelny, że macie problemy ze znalezieniem przepisów.  Postanowiłam to zmienić i już wkrótce tak jak zakładka TORTY po lewej stronie będą inne poszczególne kategorie moich wypieków i innych dań. Zmiany będą dotyczyły także tego jakie przepisy od dziś będą zamieszczane na blogu. Podjęłam decyzję, że będzie to blog słodki. Kocham piec, robić  desery i dodatki do nich, tak więc stare przepisy z obiadami, śniadaniami i kolacjami zostaną, ale nowych już nie będzie. Będzie za to więcej ciast, ciasteczek, dżemów, deserków i innych słodkości.  Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu jeszcze bardziej niż do tej pory. Zmiany zaczynam oczywiście od mojej miłości największej czyli tortów (jak widzicie już część się znalazła w zakładce). Do niedzieli postaram się uporządkować wszystkie słodkości, a w przyszłym tygodniu resztę przepisów. W niedzielę też szykuję dla Was

Ciasto kokosowo - owocowe

"Chodziło" za mną ciasto... Takie, które zachwyci mnie samą swoim aromatem, smakiem i wyglądem... Powstało spontaniczne. Wystarczył jeden telefon od mamy z zaproszeniem na niedzielny obiad i zapytanie czy ma piec ciasto, czy przywiozę:)  Odpowiedź była błyskawiczna i oczywista:) W lodówce jajka, śmietana 30% i owoce: jeżyny, maliny i jagody. Nie tak dawno temu jadłam smakowite ciasto gdzie śmietana była połączona z kokosem i biszkoptem, postanowiłam wykorzystać to połączenie i zastosować w moim owocowo - kokosowym cieście.  Wyszła cudowna mieszanina, którą niejednokrotnie powtórzę, z innymi owocami również. A teraz zapraszam po przepis:)

Kruche ze śliwkami i brzoskwiniami

 Sezon na śliwki, brzoskwinie, morele w pełni. Koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzana smakowitych ciast. Moja dzisiejsza propozycja to kruche ciasto ze śliwką, brzoskwinią, delikatna pianką i kruszonką. Szybko się robi, jest tanie a zarazem bardzo smaczne! Zapraszam:)

Warsztaty kulinarne "W kuchni prababci" - Babeczki

Kolejne spotkanie w gronie małych cukierników okazało się być bardzo udanym. Na zajęcia przyszło kilkanaście dzieci, a wśród nich te, które były już na wcześniejszych warsztatach, co mnie bardzo ucieszyło:)

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Tartaletki z masą krówkową

Szybkie, łatwe i bardzo smakowite! Dziś proponuję Wam do kawki ciasteczko o cudownie krówkowym smaku:)

Tort lalka Barbie

Odkąd kupiłam wykrawarki do masy cukrowej marzyłam, żeby zrobić tort i przystroić go kwiatuszkami, falbankami i w ogóle... pobawić się masą, ale jej nie zmarnować. Okazja nadarzyła się bardzo szybko, bo po kilku dniach od zakupów:) Dzięki mojej Drogiej sąsiadce mogłam upiec i udekorować tort dla Jej wnusi:) Zaproponowałam laleczkę barbie, i oto i ona:)

Bezy, Pawlowe, Torty Bezowe

Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek Tort bezowy Pavlova z bitą śmietaną i owocami Pavlova z karmelizowanymi bananami Beza kawowa Beziki ciasteczka  Beza - podstawowa

Proziaki

W ubiegłą sobotę w pięknej kuchni kolbuszowskiego Skansenu odbyły się kolejne Warsztaty kulinarne dla dzieci z cyklu "W kuchni prababci".

Dżem z czarnej porzeczki

Kolejna propozycja na zapełnienie spiżarnianych półeczek:) Dżem nadaje się zarówno na kanapki, oraz jako świetny podkład pod wszelkiego rodzaju masy do ciast i tortów. Jest bardzo słodki, ale za to wspaniale smakuje. Składniki: 5 kg czarnej porzeczki 3 kg cukru Porzeczki czyścimy z liści i innych zanieczyszczeń i płuczemy. 3 kg przekładamy do dużego garnka i za pomocą blendera rozgniatamy na papkę. Dosypujemy  2 kg cukru i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut ciągle mieszając. Następnie dosypujemy całe owoce i pozostały cukier. Zagotowujemy wszystko razem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie stawiamy na kuchenkę i gotujemy przez ok. 30 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na noc. Trzeciego dnia przygotowujemy słoiki. Znów gotujemy dżem 30 minut i gotujący się dżem przekładamy do słoiczków.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli po odwróceniu wieczka nie są zapadnięte należy słoiczki za pasteryzować