Fot. J. Augustyn |
... zupa, która pamiętam z dzieciństwa, kiedy gotowała ją moja babcia:)
Teraz gotuje ją moja mama i jest świetna!
Ja jeszcze nie próbowałam, ale podzielę się z Wami przepisem:)
Kapusta źmiocano - Kapusta ziemniaczana
- 2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- majeranek
- 30 dag. fasoli kolorowej (krasej)
- sól do smaku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Ziemniaki
obrać i posiekać, zalać zimną wodą 2 cm. Powyżej powierzchni
ziemniaków. Zostawić do ustania. Odlać wodę do innego
naczynia i zostawić do ustania krochmalu. W osobnym garnku zagotować
wodę, dodać odcedzone ziemniaki, cebulę i pietruszkę (również
drobno posiekane). Gotować do miękkości ciągle mieszając. Wywar
ma być gęsty. Po ugotowaniu dodać krochmal i ugotowaną do
miękkości fasolę. Można zakwasić przecierem pomidorowym.
Fot. J. Augustyn |
Smacznego:)
jeszcze nie jadlam takiej zupy, nie slyszalam nawet o niej a prezentuje sie wybornie.
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna! Polecam:)
UsuńZaskoczyłaś mnie Jolu, nie słyszałam o takiej kapuście, ale przyznam wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Samantho:) to moje smaki z dzieciństwa:) Uwielbiam tą zupę:)
Usuńpikno! ;)
OdpowiedzUsuń... i mniamuśno:)
UsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, ale wygląda obiecująco:)
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonna, ale pychota:) Warto spróbować, a nuż zasmakuje:)
UsuńNie lubię, ale czasami trzeba zrobić... dla rodziny, dla chłopa i dla innych takich :)
OdpowiedzUsuńNo jak chłop lubi to trzeba mu dogadzać:) Pozdrawiam:)
UsuńJa i moja rodzina uwielbiamy kapustę zimioczaną.Przepis na kapustę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jest troszkę inny niż ten podany wyżej
OdpowiedzUsuńMój też jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jest wspaniały, ale zawsze warto próbować nowych, innych smaków więc chętnie zapoznam się z Pani/Pana przepisem i go wypróbuję :) Pozdrawiam:)
Usuń