Propozycja na przystawkę, albo śniadanie, a może i nawet kolację:)
Tak podane jajka na pewno zostaną zauważone na stole, a goście będą zachwyceni ich elegancja i prostotą samą w sobie.
Potrzebujemy:
- 5 jajek
- 50 g czerwonej soczewicy czerwonej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 pomidor
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki marchewki z puszki (kostka)
- sól i pieprz ziołowy z młynków Prymat
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie oskubać ze skorupki, przeciąć na pół i wyjąć żółtka.
Soczewicę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i wystudzić. Przełożyć do żółtek i zblendować ze śmietaną i musztardą. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Pomidora pokroić w kostkę, połączyć z groszkiem i marchewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
10 kieliszków do likieru wypełnić do 3/4 wysokości sałatką, nałożyć białka i przez szpryce wycisnąć masę żółtkowo - soczewicową. Udekorować zieleniną i podawać.
Smacznego:)
Pięknie podane! Elegancko, wspaniały i pyszny pomysł;)
OdpowiedzUsuń