Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane jajka i sałatka w kieliszku

Propozycja na przystawkę, albo śniadanie, a może i nawet kolację:) 

faszerowane jajka


Tak podane jajka na pewno zostaną zauważone na stole, a goście będą zachwyceni ich elegancja i prostotą samą w sobie.


faszerowane jajka

Potrzebujemy:

  • 5 jajek
  • 50 g czerwonej soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki marchewki z puszki (kostka)
  • sól i pieprz ziołowy z młynków Prymat

Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie oskubać ze skorupki, przeciąć na pół i wyjąć żółtka. 
Soczewicę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i wystudzić. Przełożyć do żółtek i zblendować ze śmietaną i musztardą. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Pomidora pokroić w kostkę, połączyć z groszkiem i marchewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


jajka faszerowane


10 kieliszków do likieru wypełnić do 3/4 wysokości sałatką, nałożyć białka i przez szpryce wycisnąć masę żółtkowo - soczewicową. Udekorować zieleniną i podawać.


Smacznego:)



Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia