Szukaj na blogu

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Ciasto kokosowe z nutą piernikową




Dziś chcę Wam zaproponować świeże wilgotne ciasto kokosowo - piernikowe z masą kokosową i kwaśnym powidłem:) W sam raz na spotkanie przy rodzinnym stole.




  • Będą nam potrzebne:

  • na ciasto biszkoptowe

  • 5 jajek + 5 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. małe cukru waniliowego
  • 7 łyżek mąki tortowej (może być każda pszenna)

  • na ciasto kokosowe 

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. pokruszonych pierniczków suchych i kruszących (najlepsze są takie swoje domowe) bez czekolady!
  • 1 łyż proszku do pieczenia

  • na masę

  • 1/2 litra mleka 
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 400g. masła (2 kostki)

  • do ozdoby

  • polewa czekoladowa lub starta czekolada, kwaśne powidło, kilka pokruszonych pierniczków


W pierwszej kolejności przygotujemy masę. W szerokim garnku należy zagotować mleko i odstawić z płyty. Do wrzącego mleka wsypujemy wiórka kokosowe i całość mieszamy. Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 


przygotowanie kokosu do masy


Teraz weźmiemy się za pieczenie biszkoptu
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut. Tutaj praca miksera się kończy. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka może być kolejno po jednym, ale jak widzicie ja dodałam wszystkie naraz:) Zawsze tak robię a biszkopty wychodzą:) Bardzo delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (tutaj z kolei, nie można dodać jej wszystkiej naraz, bo ciasto opadnie!) Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do standardowej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Moja rada:
Nie eksperymentujcie z podkładem do biszkoptów. Używajcie tylko papieru do pieczenia! Można go kupić bardzo tanio, a macie gwarancję, że biszkopt zawsze od niego odejdzie  bez problemu:)

Wstawiamy biszkopt do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok.35-45 min. Wierzch musi być lekko zrumieniony i suchy:)

dodajemy żółtka



Biszkopt kokosowy przygotowujemy podobnie jak zwykły. Gdy ubijemy białka z cukrem dodajemy kokos i pokruszone pierniczki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie jak poprzednio mieszamy tylko do połączenia się składników. Również wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 - 40 min w temp. 180 stopni C.

Piana z białek

Kiedy biszkopty nam się upiekły i sobie stygną zabierzemy się za  kończenie masy.
Sprawdzamy czy kokos zaparzony w mleku jest sypki, czy też widać nie wsiąknięte przez niego mleczko (może się tak zdarzyć), ale to oczywiście nie jest problem:) Jeśli kokos jest sypki możemy przystępować do dzieła. Jeśli nie, musimy odcisnąć od niego mleko na drobnym sitku i gotowe:)

Masło (musi mieć temperaturę pokojową) ubijamy na puszystą masę do białości, dodajemy cukier puder i ubijamy kilka minut do połączenia się składników. Kokos dodajemy po 1 łyżce i ubijamy na puszystą masę.
Kosztujemy i można dodać odrobinę spirytusu:) Jak kto woli max. 1 kieliszek.

Przełożenie:
biszkopt 
masa kokosowa
biszkopt kokosowo - piernikowy
masa kokosowa

Placka możemy ozdobić rysując na masie fantazyjne wzory np. widelcem i w powstałe wgłębienia wkładamy kwaśne powidło lub roztopioną czekoladę (fantazja, fantazja), bądź posypać pokruszonymi pierniczkami:)
Możemy też posmarować pierwszy biszkopt powidłem lub dżemem i następnie  wykonać kolejne wymienione czynności. Powidło sprawi, że placek będzie jeszcze bardziej wilgotny i nie będzie mdły:)

Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej najlepiej w godzinę po wyjęciu z lodówki.




Życzę smacznego:)



3 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za przepis na biszkopt! Po raz pierwszy wyrósł mi wysoki i puszysty. Masa kokosowa robiła się bardzo szybko. Fajna strona

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny placek dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że został wypróbowany:) A jeśli smakował jeszcze bardzej:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola