Szukaj na blogu

wtorek, 24 stycznia 2012

Tort serduszko


Tort Walentynkowy





Za kilka tygodni zbliżają się walentynki więc pora aby pomyśleć jaki prezent dać kochanej osobie. Może taki tort będzie trafionym prezentem:)


Będziemy potrzebować:


na biszkopt:


  • 5 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy


na masę:

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • czerwony barwnik (ja dodałam w proszku)

na poncz:

  • 1/2 naparu mocnej herbaty z dodatkiem 2-3 łyżek cukru
  • 1 kieliszek spirytusu

Przystępujemy do wykonania
Jeśli nie mamy formy w kształcie serca biszkopt pieczemy w małej formie na tort zgodnie z moimi wskazówkami z mojej strony http://www.abcmojejkuchni.blogspot.com/search/label/biszkopt następnie go studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy go na dwie części i wycinamy z nich takie same serca (spokojnie nic się nie zmarnuje;)) Nasączamy ponczem wszystkie placki biszkoptowe.

Masło ucieramy na pulchną masę  z uprzednio przygotowanym budyniem zgodnie z przepisem na opakowaniu, lecz z dodatkiem 5 łyżek cukru. Do tak powstałej masy dodajemy spirytus, następnie barwnik do uzyskania pożądanego koloru.

Kładziemy biszkopt na równej powierzchni i smarujemy ok.0,5cm grubości masy, na tą część układamy pozostałe po wycięciu serca kawałki biszkoptu( można tą część pominąć i zjeść okruszki podczas ciężkiej pracy, lecz wówczas tort będzie niższy;))  znów masa tak jak poprzednio:) i kolejny biszkopt. Wszystko łanie dociskamy i smarujemy boki i wierzch masą. To dość żmudne zajęcie, ale efekt pracy na pewno zostanie doceniony.

Pozostałą masę wkładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i robimy fantazyjne wzorki:)
Na samym końcu rozpuszczoną czekoladą piszemy coś od siebie:) 


Życzę udanego wypieku:)

5 komentarzy:

  1. jest śliczny:) i jakie ładne napisy- moje mi się nigdy nie podobają:(
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wspaniały, gorąco polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również polecam i dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no bo jak się kocha to i podniebienia się rozpieszcza

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola