Szukaj na blogu

środa, 29 lutego 2012

ZEBRA

Zebra ... 
Ciasto na co dzień i od święta....:)



Na jedną dużą tortownicę potrzebujemy:


  • 2 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki + 3 łyżki
  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szkl. oleju
  • 1 i 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej ( może być oranżada)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

na zdjęciach sposób wykładania tortownicy papierem do pieczenia








Całe jajka ubić z cukrem do białości. Dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijać, następnie dodać olej i wodę mineralną, dokładnie zamieszać. Rozlać na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać.




Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać ciasta naprzemiennie po jednej łyżce, góra dwie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C przez 1 godzinę lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka.








SMACZNEGO:)







8 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie ten wzorek wyszedł, mi tak się równo nie udało, ale może za jakiś czas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda:) Ze mną Ci się upiecze:)

      Usuń
  2. Piękna ta zebra! Idealna do popołudniowej herbatki i nie tylko;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie do popołudniowej kawki była podana:) Dziękuję:)

      Usuń
  3. pierwsze ciasto jakie zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim pierwszym ciastem był tort orzechowy, pieczony pod bacznym okiem koleżanki:) Dziś robię go z "zamkniętymi oczami" sama:) Już wkrótce na moim blogu:)

      Usuń
  4. Jaka ładna zeberka! :D Żebym ja tak ładnie umiała zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umiesz, umiesz:) Widziałam Twoje wyczyny! Są świetne :)Pozdrawiam Basiu:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola