Pyszny chlebek....
Wczoraj obiecałam Wam przepis na ten chlebek.
Do przepisu jednak wprowadziłam liczne zmiany (z braku posiadania składników jakie użyła autorka).
Do wykonania dwóch chlebków potrzebujemy:
- 1/2 kg maki do wypieku chleba domowego
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy do zup w proszku
- 4 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka musli
- 1 szklanka otrębów pszennych
Sposób wykonania:
Do dużej miski wkładamy drożdże i zasypujemy cukrem, mieszamy do momentu uzyskania płynnej masy. Dodajemy wodę, sól, przyprawę do zupy. Mieszamy i dodajemy obie mąki. Ręką wyrabiamy luźne ciasto do momentu gładkości. Dosypujemy musli i otręby i mieszamy. Dwie keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich masę do 1/2 wysokości formy. Odstawiamy na chwilkę na bok. PO kilkunastu minutach ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu na drugim poziomie. Następnie pozostawiamy w wyłączonym zamkniętym piecu na 15 minut .
Po wyjęciu z foremek, kładziemy chleb na bok i przekładamy co jakiś czas, aby chleb nie zaparował.
Źródło inspiracji: Paranoje Podniebienia
Całkowity
czas wykonania razem z pieczeniem ok.70 min.
Smacznego:)
Koniecznie dodaj przepis do mojej akcji na durszlaku:http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-pieczywo-w-godzine. Wstaw banerek i zgłaszaj! Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńWłaśnie dodałam:) Dzięki!!!:)
UsuńMusiało cudownie pachnieć! mmm! :)
OdpowiedzUsuńOwszem pachniało pięknie:)
UsuńDomowe chlebki są najlepsze! :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Basiu :) A moja rodzinka miała nazajutrz najzdrowsze kanapeczki do pracy i szkoły:)
Usuń