Szukaj na blogu

czwartek, 23 lutego 2012

Chleb z otrębami, musli, przyprawą do zup Przepis


Pyszny chlebek....



Wczoraj obiecałam Wam przepis na ten chlebek.

Do przepisu jednak wprowadziłam liczne zmiany (z braku posiadania składników jakie użyła autorka).







Do wykonania dwóch chlebków potrzebujemy:
  • 1/2 kg maki do wypieku chleba domowego
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do zup w proszku
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka musli
  • 1 szklanka otrębów pszennych





Sposób wykonania:
Do dużej miski wkładamy drożdże i zasypujemy cukrem, mieszamy do momentu uzyskania płynnej masy. Dodajemy wodę, sól, przyprawę do zupy. Mieszamy i dodajemy obie mąki. Ręką wyrabiamy luźne ciasto do momentu gładkości. Dosypujemy musli i otręby i mieszamy. Dwie keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich masę do 1/2 wysokości formy. Odstawiamy na chwilkę na bok.  PO kilkunastu minutach ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu na drugim poziomie. Następnie pozostawiamy w wyłączonym zamkniętym piecu na 15 minut .

Po wyjęciu z foremek, kładziemy chleb na bok i przekładamy co jakiś czas, aby chleb nie zaparował.






Źródło inspiracji: Paranoje Podniebienia

Całkowity czas wykonania razem z pieczeniem ok.70 min.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Koniecznie dodaj przepis do mojej akcji na durszlaku:http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-pieczywo-w-godzine. Wstaw banerek i zgłaszaj! Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało cudownie pachnieć! mmm! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe chlebki są najlepsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Basiu :) A moja rodzinka miała nazajutrz najzdrowsze kanapeczki do pracy i szkoły:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola