Szukaj na blogu

sobota, 18 lutego 2012

Chlebuś bananowo-orzechowy






Mój pierwszy chleb... w dodatku !!! znikający chleb:)


Piekliście kiedyś chleb? Ja nie miałam okazji, ale kiedy tylko się nadarzyła i znalazłam odpowiedni przepis, czyli prosty, szybki i bez zakwasu postanowiłam nie zwlekać i brać się do roboty:) 

Efekt mojej "ciężkiej"pracy widzicie na zdjęciach, natomiast jego walory smakowe mogli docenić domownicy:) Upiekłam dwa! Jeden poszedł jeszcze ciepły, bo zdradził mnie i jego (czyli chleb) zapach pieczonych bananów i orzechów, rozchodzący się po całym domu... zbiegowisko było, że ho ho! 
Ci... nikt nie wiedział, że piekę chleb:)

Drugi chlebuś został zjedzony na śniadanie i zapakowany do plecaków szkolnych moich dzieci. Oczywiście nie tylko one go jadły, a z ich opowiadań wiem, że i innym dzieciom smakował. 
Ja do tej pory nawet nie wiedziałam, że można uzyskać taki smak łącząc orzechy, banany i otręby pszenne.... a wszystko dzięki przepisowi Angie:) 
Przepis troszkę zmieniłam, ale to ze względu na brak wszystkich oryginalnych składników w mojej kuchni:)




Będziemy potrzebować
  • 2/3 szkl. kefiru
  • 2    jajka
  • 1/2 szkl .oleju
  • 1   olejek waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru zwykłego (w oryginale był brązowy i inna proporcja ale ja zmniejszyłam i był ok :))
  • 4   łyżki otrębów pszennych
  • 2   szklanka mąki pszennej (w oryginale była pełnoziarnista)
  • 2   łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1   łyżka cynamonu
  • 3   banany
  • 1   niecała szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich



Jajka, olej, olejek waniliowy, kefir mieszamy razem. Wszystkie składniki suche jak mąka, otręby, soda, cynamon i cukier mieszamy i delikatnie dodajemy do masy jajecznej, Banany rozdrabniamy i razem z orzechami dodajemy do masy. Dwie podłużne foremki (keksówki) wykładamy wysoko papierem do pieczenia i wylewamy do nich ciasto dzieląc na dwie równe części.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy chleby ok. 50 min





Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Myślę, że w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis ;) Mam nadzieję, że mi się uda i cała rodzinka wraz z moim lubym będą się pałaszowali takim cudeńkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo chlebek jest naprawdę pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola