Szukaj na blogu

sobota, 18 lutego 2012

Pizza jagodowa






Chyba wszyscy lubimy pizzę! 
Ale smak  tej jest zupełnie inny niż klasycznej. 
Lekko słone ciasto z owocami polane gęstym słodkim lukrem. 



To wyśmienity deser:)

To ciasto wymyśliła moje mama stosując mój przepis na ciasto. 
Aby zrobić dwie pizzy wielkości blaszki piekarnika potrzebujemy:


na ciasto



  • 800g mąki
  • 10 dg drożdży w kostce
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  •  
     
  • na lukier
  • 30 dg cukru pudru
  •  
     
  • oraz 
  •  
  • 1/2 kg jagód (mogą być mrożone)



Mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto na końcu dodając olej. Obieramy brzegi miski, formujemy zgrabną kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 
Kiedy ciasto urośnie wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na dwie części. 
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy delikatnie mąką (nie za dużo). Ciasto wałkujemy na wielkość blaszek i wykładamy na nie. Na ciasto wysypujemy jagody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 min. Kiedy ciasto będzie lekko rumiane wyciągamy z pieca i lukrujemy polewając wcześniej przygotowanym lukrem.

Przygotowanie lukru.
Cukier puder ucieramy łyżką z odrobiną wody. musi jej być tyle, aby cukier "zabrał" ale nie za dużo, by lukier nie był wodnisty.






Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. A to Ci dopiero pizza:) Na pewno przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowo, pizza na słodko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekko słone ciasto i owoce? Biorę w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie widzę powodu, żebyś tego nie zrobiła. Przepis banalnie prosty:) może jagody (te z lasu jeszcze nie są dostępne, ale są zapewne mrożone:) Wypróbuj przepis i napisz jak Ci poszło:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola