Szukaj na blogu

sobota, 24 marca 2012

babeczka? czy jajeczko? w dodatku na miękko



Dziś proponuję Wam jajko na miękko, ale inaczej:) Bardziej odświętnie ! Zapewne macie w domach metalowe foremki na babki, które leżą gdzieś głęboko w szafach, bo zastąpiły je papierowe papilotki:) Ja mam ich ze 40:) Tak się przez lata uzbierało:) 
Potrzebujemy 8 na śniadanie dla 4 osób:)

8  małych jajeczek z hodowli ekologicznej
i dodatki jakie chcecie, u mnie pomidor 3 szt. pęczek szczypiorku i wędlina.

Foremki dokładnie smarujemy olejem! to bardzo ważne, inaczej jajko nie wyjdzie z formy.
 W dużej patelni nastawiamy wodę, tak, aby zanurzone foremki się nie "utopiły" następnie gotujemy wodę,


Do każdej foremki wybijamy jajo i solimy po wierzchu. Patelnie przykrywamy pokrywą i na małym ogniu gotujemy do ścięcia się białka ok. 3 min.
Wyciągamy wszystkie foremki i powoli wyciągamy jajka, pomagając sobie w razie potrzeby widelcem.
Kładziemy na talerz i zjadamy:)




Smacznego:)


 


Dodane do akcji

7 komentarzy:

  1. Ciekawa forma przygotowania jajek - podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. o proszę jakie ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł!!!Muszę tylko kupić foremki,bo nie mam.Jestem ciekawa miny męża,jak mu zaserwuję takie jajeczka na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola