Szukaj na blogu

sobota, 31 marca 2012

BABECZKA :-)








Dziś było zamówienie na babkę pomarańczową!;)
Niestety nie miałam pomarańczy w domu, a jedynie sok pomarańczowy w kartonie i to zaledwie pół szklanki:( ale udało mi się zrobić z niego tę oto babkę:)
Aby nadać jej odświętnego charakteru " ustroiłam ją w pierzynkę z zaparzanych białek i niebiesko - białych perełek spożywczych:)
A oto przepis:


Babka z piankową pierzynką

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Margarynę utrzeć  do białości, następnie dodać cukier, po jednym żółtku dalej ucierając. Z białek ubić pianę. Do margaryny i żółtek dodać sok i mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.

Formę do babek wysmarować olejem i wylać ciasto.
Piec ok 55min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.









Lukier pierzynka
  • 2 białka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka żelatyny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier zalać wrzątkiem (tyle aby zakryć cukier) i zamieszać (nie musi się całkiem rozpuścić), żelatynę zalać wrzątkiem (1/4 szklanki) rozpuścić i wrzącą wlać do białek razem z rozpuszczonym cukrem cały czas ubijając, aż masa zacznie gęstnieć. Masa ma być sztywna i lśniąca. Wykładać łyżką na ciepłą babkę. Rozsmarować do środka dziury.



Gdyby mój kochany synek zechciał zaczekać na konsumpcje choćby godzinkę z tego środka zrobiłoby się ptasie mleczko:) Ale cóż została połowa baki i jest bezpieczna w lodówce:) Niestety tylko do świtu, bo On ją zje!:)

Uwaga!
Jeśli pieczemy babkę w formie bez komina należy zmniejszyć proporcje lukru o połowę (czyli robimy z 1 białka).


Smacznego:)


12 komentarzy:

  1. o rany, ale gruba warstwa lukru!
    pyszna babka. taka wakacyjna, orzeźwiająca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha, ha, ha:) rzeczywiście gruba, a jaka słodka!:) Udał się ten lukier:) a w środku jest już dziś pianka:)Polecam!:)

      Usuń
  2. Piękna ta czapa z lukru, jak malowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) ale, już jej nie ma:( wszystko zjedli do ostatniego okruszka... Mała chodzi i jęczy, że coś słodkiego by zjadła:) ha ha

      Usuń
  3. Śliczna babka:) wesołych świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Mam pytanie odnośnie lukru. Interesuje mnie jakiej ilości wrzątku należy użyć do zalania cukru i rozpuszczenia żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis został doprecyzowany :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dziękuję :) . Na pewno wypróbuję ten przepis. Również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach,ten lukier - wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola