Szukaj na blogu

środa, 28 marca 2012

Świeże jajka... ale czy na pweno? Poradnik




Idą święta "jajeczne"  więc będziemy jajka spożywać pod różnymi postaciami, w ciastach, sałatkach, do przygotowywania  majonezów, chrzanów, pasztetów... itp., itd....


Kilak porad na sprawdzenie świeżości, oraz sposobu obróbki. 


1.  Sprawdzanie świeżości

Świeżość jajek możemy sprawdzić poprzez:
a) włożenie jajka do słoika z wodą - jajko świeże leży na dnie, jajko mniej świeże będzie unosić się jednym końcem ku górze słoja, a jajko nieświeże wypłynie na wierzch.
b) W jajku świeżym żółtko utrzymuje się w całości, białko jest sprężyste i przejrzyste.W jajku nienadającym się do spożycia żółtko rozlewa się, a białko jest rzadkie i mętne.

2. Wybijanie jajek

Jajka należy najpierw wybijać na spodek, gdyż nawet prześwietlone i uznane za świeże mają czasem przykry i stęchły zapach, a jedno takie jajko może zepsuć całe ciasto lub potrawę. Świeże jajka są w zasadzie bezwonne.

3. Gotowanie bez niespodzianek

Jajka przeznaczone do gotowania, a przechowywane w lodówce należy wyjąć na co najmniej 10 min. przed włożeniem do wrzątku. W przeciwnym razie popękają.


Źródło: 
J. Kłossowska Smacznie i zdrowo od rana do wieczora. Wydawnictwo Spółdzielcze. Warszawa 1985

Z tą wiedzą może unikniemy niemiłych niespodzianek:)

Mam nadzieję, że przynajmniej kilku osobom ten post się przyda:)

A jeśli tak, napiszcie mi o tym w komentarzu. Będzie mi bardzo miło:)


2 komentarze:

  1. Przyda się i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło mi, że się przyda, sama z tego często korzystam:) Pozdrawiam Milenko:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola