Wszystkie składniki wymieszać i smażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg kapusty białej
- 2 cebule
- pieprz w kulkach
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
Moi domownicy lubią kwaśny farsz więc ja kapusty kiszonej ani nie płukam, ani nie odciskam:)
(Kapusta jest domowa, robi ją moja mama)
Cebulkę duszę na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę kiszoną kroję na drobne kawałki i wkładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i dodaję przyprawy. Gotuję do miękkości.
Kapustę
słodką szadkuje, dodaję do cebuli i duszę ok. 15 min na wolnym ogniu na
głębokiej patelni. Następnie dodaję do niej miękką kapustę kiszoną i
duszę wszystko pod przykryciem ok. 20 min na wolnym ogniu stale
mieszając, żeby się nie przypaliło. W razie konieczności i upodobania
można farsz jeszcze doprawić pieprzem na ostro:)
Wystudzonym
farszem smaruję naleśniki i zwijam (tradycyjnie jak na naleśniki z dżemem
czyli w rulonik). Każdy tak przygotowany naleśnik kroję na pół i wkładam
do jajka roztrzepanego z mlekiem. Następnie obtaczam w bułce tartej i
smażę na złoty kolor. Podaję z pomidorami i konserwowymi patisonami
(robota mamy):)
Smacznego:)
ja też robię ciasto na wodzie gazowanej i jest superowe
OdpowiedzUsuń