Przejdź do głównej zawartości

Szybkie krokiety !



 

Usmażyłam naleśniki z ciasta:


  • 1/2 litra mleka
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • ok. 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć cienkie naleśniki. 
 


Farsz:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 2 cebule
  • pieprz w kulkach
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Moi domownicy lubią kwaśny farsz więc ja kapusty kiszonej ani nie płukam, ani nie odciskam:) 
(Kapusta jest domowa, robi ją moja mama)

Cebulkę duszę na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę kiszoną kroję na drobne kawałki i wkładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i dodaję przyprawy. Gotuję do miękkości.
Kapustę słodką szadkuje, dodaję do cebuli i duszę ok. 15 min na wolnym ogniu na głębokiej patelni. Następnie dodaję do niej miękką kapustę kiszoną i duszę wszystko pod przykryciem ok. 20 min na wolnym ogniu stale mieszając, żeby się nie przypaliło. W razie konieczności i upodobania można farsz jeszcze doprawić pieprzem na ostro:)
Wystudzonym farszem smaruję naleśniki i zwijam (tradycyjnie jak na naleśniki z dżemem czyli w rulonik). Każdy tak przygotowany naleśnik kroję na pół i wkładam do jajka roztrzepanego z  mlekiem. Następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Podaję z pomidorami i konserwowymi patisonami (robota mamy):)






Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia