Szukaj na blogu

piątek, 16 marca 2012

Szybkie krokiety !



 

Usmażyłam naleśniki z ciasta:


  • 1/2 litra mleka
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • ok. 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć cienkie naleśniki. 
 


Farsz:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 2 cebule
  • pieprz w kulkach
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Moi domownicy lubią kwaśny farsz więc ja kapusty kiszonej ani nie płukam, ani nie odciskam:) 
(Kapusta jest domowa, robi ją moja mama)

Cebulkę duszę na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę kiszoną kroję na drobne kawałki i wkładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i dodaję przyprawy. Gotuję do miękkości.
Kapustę słodką szadkuje, dodaję do cebuli i duszę ok. 15 min na wolnym ogniu na głębokiej patelni. Następnie dodaję do niej miękką kapustę kiszoną i duszę wszystko pod przykryciem ok. 20 min na wolnym ogniu stale mieszając, żeby się nie przypaliło. W razie konieczności i upodobania można farsz jeszcze doprawić pieprzem na ostro:)
Wystudzonym farszem smaruję naleśniki i zwijam (tradycyjnie jak na naleśniki z dżemem czyli w rulonik). Każdy tak przygotowany naleśnik kroję na pół i wkładam do jajka roztrzepanego z  mlekiem. Następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Podaję z pomidorami i konserwowymi patisonami (robota mamy):)






Smacznego:)

1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola