Szukaj na blogu

niedziela, 11 marca 2012

Tort orzechowo - kawowy - Gołąbek♥



Tort orzechowo - kawowy - Gołąbek ♥

Przepis:









Wspaniałe i bardzo proste ciasto orzechowe z masą kawową 
Tortownica średnicy 28 cm
Na trzy placki potrzebujemy:
  • 30 łyżek orzechów włoskich zmielonych
  • 12 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 12 łyżek cukru

Ubić białka dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka, wyłączyć mikser i dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Wylać na trzy tortownice i upiec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 min.

 Na masę kawową:
  • 1 litr mleka 
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 7 -8 mąki ziemniaczanej

Ugotować gęsty budyń i wystudzić.

5 czubatych łyżek kawy rozpuszczalnej zalać 1/4 szkl. gorącej wody i wystudzić.

2 kostki masła utrzeć na pulchną masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, następnie wystudzoną kawę. Dokładnie wymieszać. Można dodać spirytus, albo wódkę.

Upieczone placki orzechowe wystudzić i skropić suto ponczem przygotowanym wedle:

1 torebka herbaty Earl Gray zalać 1/2 szkl wrzątku i osłodzić 5-cioma łyżkami cukru. Wystudzić.

Do ponczu również można dodać spirytus na tą ilość ok 1 kieliszek:)


:




Na białą masę potrzeba będzie:
  • 1 białko 
  • 1 szklanka cukru kryształu
  •  1 łyżeczka żelatyny
  • 1 /4 szkl wody (wrzątek)

Białko utrzeć z cukrem na gładko dodać  rozpuszczoną gorącą żelatynę i miksować, aż zgęstnieje. ok 10 minut.
Nakładać na pokryty masą kawową tort ( jest bardzo gęsta i wylewając ją na środek rozsmarowujemy na boki oblewając delikatnie brzegi tortu ale nie do końca (widać na zdjęciach) :)





  Na płotki i gołębia:

2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 60% kakao.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do rękawa cukierniczego, odciąć rożek i na papierze pergaminowym malować płotki, gołębia.
Po dokładnym schłodzeniu w lodówce odklejać od papieru i nakładać na tort.




















Podoba Wam się ta moja twórczość chwili? Czekam na Wasze komentarze:) Jeśli cokolwiek będzie dla Was nie jasne pytajcie:) Chętnie odpowiem na Wasze pytania.





Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Starałam się! Wymagający solenizant mi się "trafił" :) ale się podobał:) więc ok:)

      Usuń
  2. urocza ta twórczość chwili!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to już tak mam:) długo długo nie mogę wymyślić i nagle błyskawica! wpada myśl i do dzieła:) dzięki:)

      Usuń
  3. Piękny! Ma w sobie jakąś magię, przez te krateczki z czekolady, tą biel... jest śliczny i napewno pyszny! Najlepszego dla Taty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W imieniu Tatusia bardzo dziękuję:) Ta biała masa smakowała jak ptasie mleczko:) To najlepsze!:) Przypadki są czasem zachwycająco smaczne :) Magia mówisz... :) Tak!:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Proste jak "drut" do wykonania:) a pierwszy raz robiłam:) Muszę częściej:)

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję:) Wysiłek się opłacił:)

      Usuń
  6. śliczny;) podobaja mi się te krateczki czekoladowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też:) a jak prosto się je robi:) Do dzieła:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola