Szukaj na blogu

piątek, 2 marca 2012

Gofry


Jak podaje Encyklopedia internetowa Wikipedia


Gofr – rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami.



No i tu zaskoczenie, ponieważ ja nigdzie nie dostałam gofrownicy klasycznej, czyli z prostokątnymi kształtami, ale właśnie w serduszka:) 
I bardzo dobrze!!! :) 
Dzięki temu desery gofrowe są bardziej "radosne".


Moje w wersji na bogato:) 
Czyli szukanie smaków:

...




z truskawką,
z dżemem brzoskwiniowym (własna robota)
z dżemem a w zasadzie to powinnam powiedzieć powidłem śliwkowym (robota mojej mamusi)
(przepisy na nie w sezonie:))
do tego mus ze śmietany 12%, jogurtu naturalnego i kaszki dla niemowląt .








Więc na ciasto potrzebujemy:
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki razem zmiksować na gęstą masę jeśli będzie za rzadka dodać mąki. Ma być tak gęsta, że chochelka którą będziemy ją nabierać będzie ciężko wychodzić z miski.
Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podawać z musem, dżemem itp.

Na śmietanę:
  • 1 mały kubek śmietanki 12%
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie kaszki dla niemowląt mleczny Start

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ok. 1/4 szkl. Śmietanę, jogurt i cukier ubijać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wystudzoną żelatynę i kaszkę. Ubijać, aż masa zacznie gęstnieć. Wstawić do lodówki, od czasu do czasu przemieszać i po zgęstnieniu do konsystencji gęstego jogurtu.

Przybierać dowolnymi dodatkami:)




w musie śmietanowo-jogurtowym




z kiwi












z powidłem śliwkowym






z dżemem brzoskwiniowym


Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Ja dla odmiany nigdy nie mogłam znaleźć gofrownicy w kształcie innym od klasycznej ;) A przepis ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Nie miałam w lodówce śmietany 30% dlatego coś trzeba było wymyślić:) Udało się! :) nawet maluchy mogą zjeść bez gofrów jako sam deserek:)

      Usuń
  2. Mmm... chyba sobotnie śniadanie będzie o smaku Twoich gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam sąsiadko z sąsiedztwa:) Pozdrawiam serdecznie:) i życzę smacznego:)

      Usuń
  3. Uwielbiam gofry :-) Twoje wyglądają przepysznie !

    Tym razem się udało, z komentarzem :) Pozdrawiam , Olga z galeriasmakow !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga! Ja też uwielbiam gofry:) A szczególnie takie chrupiące, jakimi te właśnie są:)

      Usuń
  4. Jola, doszłam do Twojego przepisu w moim testowaniu receptur i jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola