Szukaj na blogu

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Allee Babkaaa!

Poszłam trochę na łatwiznę:) Wybaczcie:)










Przepis:


  • 1 opakowanie Creme Caramel Winiary Pomysł na...
  • 250 ml mleka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 słoik gruszek w syropie




Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, stosując jednak połowę porcji wody, i dodając 1 łyżeczkę żelatyny. Po przestudzeniu przelać do silikonowej foremki do robienia czekoladek - serduszko. Wstawić do lodówki do stężenia. Na ok 2 godziny.
Po tym czasie delikatnie oddzielić galaretki od brzegów foremko i wysypać na talerzyk. Można też zanurzyć dno foremki w gorącej wodzie maks. 5 sekund! 



Przystąpić do przygotowania deseru zgodnie z przepisem na opakowaniu Creme Caramel.  Gotową masę wylać do metalowej lub silikonowej formy na babkę i wstawić do lodówki na ok 1.5 godziny. Gruszki odcedzić i lekko obsuszyć na sitku. Przygotować Caramel z mniejszego opakowania dodając do gorącego płynu 1/2 łyżeczki żelatyny, zamieszać i włożyć do niego gruszki. Wstawić do lodówki, od czasu do czasy delikatnie mieszając. Pod koniec czasu chłodzenia deseru należy ubić pozostałą śmietanę 30% i całość śmietany 18% z dodatkiem 2 łyżek cukru i pozostałą żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody (dodać przestudzone). Wstawić śmietanę do lodówki.

Formę z Allee Babkaaa wyjąć z lodówki i wyłożyć na przygotowaną paterę. W celu wyjęcia zanurzyć formę w naczyniu z gorącą wodą na maks. 10 sekund. Wyjąć przygotowane gruszki i obłożyć wkoło Babki zostawiając niewielkie przerwy na kleksy z bitej śmietany. Przełożyć bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i ozdobić Babkę kleksami. Caramelem z gruszek polać babkę i gruszki. Całość przyozdobić galaretkowymi serduszkami i listkiem mięty.


Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. To nic że na łatwiznę, czasem i nam się należy, prawda? :)) Za to deser wygląda przepięknie i bardzo fajnie, pomysłowo udekorowany tymi serduszkami z galaretki :) Mnie się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się, że się podoba:) Szczerze mówiąc, mnie też się bardzo podobał:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. tak pięknie wygląda, więc wybaczamy, wybaczamy, że
    ułatwiłaś sobie zadanie. w końcu święta, wielkie lenistwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano Święta:) Ale całe szczęście, że już po :) Wróciłam do garów i jestem szczęśliwa:)

      Usuń
  3. może i łatwizna, ale oko moje przykuło:D pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zwróciłaś na niego uwagę:) Pozdrawiam:):)

      Usuń
  4. Babka wygląda niesamowicie pięknie, kolorowo, zjawiskowo i przepysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Samantho:) Mam nadzieję, że święta minęły w rodzinnym gronie (komplecie);) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. e tam, ważne, że wyszła smaczna. Czasem trzeba iść na łatwizne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Dziękuję za wyrozumiałość;) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola