Szukaj na blogu

niedziela, 22 kwietnia 2012

Biało - Czerwone ♥ Ciastko Kibica♥

Fot. J. Augustyn






Obiecane bezy...

Wiecie, że wyszły białe jak śnieg. Nigdy wcześniej mi takie nie wyszły, były lekko zrumienione, a te są bielusieńkie. Śliczne i słodziutkie jak... Beza:)

Ja zawsze robię ich dużo, bo wykorzystuję do deserków, albo dzieci mają słodką przekąskę na tygodniu:) 

Składniki:
2 filiżanki zimnych białek
4 filiżanki cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę dodać cukier i ubijać nadal do sztywności. Ma być tak sztywne, że widełki miksera będą ciężko chodzić (Uwaga! nie spalcie sprzętu:)) Po ubiciu dodać sok z cytryny i znów ubić. Całkiem sztywne, ciągnące się włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką głęboko naciętej rozetki i wyciskać beziki w niedużych odstępach. Suszyć w temp. 90 stopni C przez 1.5 godziny.

Wystudzone przekładać po dwie z konfiturą z wiśni.

Są baaaaardzo słodkie! :) 
.... ale do czarnej gorzkiej kawy... mmm paluszki lizać:)


Znalazłam dla nich jeszcze inne zastosowanie, ale to już inna bajka:)

Smacznego Kibice!:)

7 komentarzy:

  1. hih ;] na Euro jak znalazł! ale są urocze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki był zamysł, zrobić ciacho dla kibica Euro 2012:)

      Usuń
  2. I one naprawdę takie wchodzą bialusieńkie od takiej niskiej temperatury? Super. Mi się zawsze gdzieś tam po drodze zarumienią. Nie mam z tym problemu, ale fajnie byłoby kiedyś zrobić taką właśnie bielusieńką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Moniko. Wcześniej kilka razy piekłam na 100 i 110 Stopni C więc myślę, że to właśnie temperatura sprawiła, że są takie bieluteńkie. Mają też wilgotny środek, a tamte z wyższej miały twardy i suchy. Oba są dobre, ale te są bialutkie. Są duże więc może też dlatego wilgotne. Malutkich jeszcze tak nie piekłam, ale na pewno kiedyś wypróbuję i dam znać:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Znakomite bezy, pyszne do schrupania, wyszły idealne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję:) Pozdrawiam Samantho:)

      Usuń
  4. Przepięknie Ci wyszły. Muszą być nieziemsko smaczne. Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola