Szukaj na blogu

piątek, 27 kwietnia 2012

Bułeczki śniadaniowe







Składniki na 12 szt.
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży 

Mąkę wymieszać z drożdżami. Pozostałe składniki wymieszać w podanej kolejności. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 40 min.
 
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Uformować okrągłe bułeczki i wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępu. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. 


Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Takie świeże bułeczki, to wymarzone sniadanie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci jadły, aż się im uszy trzęsły! Polecam nie tylko na śniadanie:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. się rozmarzyłam, a ja dziś w biegu suchą bułę ze sklepu jadłam na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często i u mnie się tak zdarza, dlatego w wolnych chwilach staram się zrobić coś świeżego i sycącego:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mmm... wymarzone śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam wolę z dżemem, ale z sałatą też pycha:)

      Usuń
  4. Swoje bułeczki na stole to już cudne śniadanie! Pychnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne te bułeczki, och na śniadanie z masełkiem... Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście były mniam :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola