Szukaj na blogu

środa, 18 kwietnia 2012

Bułeczki z suszonymi ziołami i szafranem


Fot. J. Augustyn


Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  •  2 jajka
  • 2 szkl ciepłego mleka
  • 8 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżki przyprawy prowansalskiej
  • 1 szczypta szafranu
  • 1 białko do smarowania
  • odrobina suchego maku do posypania

  
Fot. J. Augustyn





W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko i jajka, sól oraz przyprawy. Następnie dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając w misce. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodać olej i wyrabiać przez chwilę do elastyczności. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (u mnie nie stało nawet godzinę).
Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę, albo z miski odrywać po kawałku i toczyć w rękach cienkie wałeczki. Następnie zwijać je jak ślimaczki i odłożyć na blaszkę do wyrośnięcia ok 15 min. Smarować białkiem, posypać suchym makiem i włożyć do pieca nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok 30 min.


Fot. J. Augustyn



 Inspiracja Dzikowiec
Mariko trochę pozmieniałam:) Bułeczki pycha. Mimo kłopotów o których pisałam wszystko skończyło się dobrze!:) Zostało 10 bułeczek na jutro. Reszta jest w brzuszkach pasibrzuchów:)


Fot. J. Augustyn

















Z masełkiem najlepsze:)

Fot. J. Augustyn

Wcale się zbytnio nie starałam, żeby były super równe i ładne. Ale chyba nie są złe:) 

Co sądzicie?:)






Smacznego!:)

9 komentarzy:

  1. Przepięknie Ci wyszły!!! Bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za inspirację:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Cieszę się, że Cię zainspirowałam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wspaniale wyglądają! Taką ciepła z masełkiem na śniadanko to bajka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie spożywam do porannej kawy:) z dżemem jagodowym!:) Pycha:)

      Usuń
  3. wyglądają smakowicie, kradnę jedna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kradnij tylko się częstuj:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. jakie eleganckie buleczki, sliczne i ten ziolowy aromat- kuszą niemozliwie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, dzieci chodzą i szukają czy jeszcze ich nie ma:) Niestety nie ma:( będę musiała zrobić nowe:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola