Fot. J. Augustyn |
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 szkl ciepłego mleka
- 8 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżki przyprawy prowansalskiej
- 1 szczypta szafranu
- 1 białko do smarowania
- odrobina suchego maku do posypania
Fot. J. Augustyn |
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko i jajka, sól oraz przyprawy. Następnie dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając w misce. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodać olej i wyrabiać przez chwilę do elastyczności. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (u mnie nie stało nawet godzinę).
Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę, albo z miski odrywać po kawałku i toczyć w rękach cienkie wałeczki. Następnie zwijać je jak ślimaczki i odłożyć na blaszkę do wyrośnięcia ok 15 min. Smarować białkiem, posypać suchym makiem i włożyć do pieca nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok 30 min.
Fot. J. Augustyn Inspiracja Dzikowiec
Mariko
trochę pozmieniałam:) Bułeczki pycha. Mimo kłopotów o których pisałam
wszystko skończyło się dobrze!:) Zostało 10 bułeczek na jutro. Reszta
jest w brzuszkach pasibrzuchów:)
|
Fot. J. Augustyn |
Z masełkiem najlepsze:)
Fot. J. Augustyn Wcale się zbytnio nie starałam, żeby były super równe i ładne. Ale chyba nie są złe:) Co sądzicie?:) |
Smacznego!:)
Przepięknie Ci wyszły!!! Bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za inspirację:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam :) Pozdrawiam :)
UsuńWspaniale wyglądają! Taką ciepła z masełkiem na śniadanko to bajka...
OdpowiedzUsuńJa właśnie spożywam do porannej kawy:) z dżemem jagodowym!:) Pycha:)
Usuńwyglądają smakowicie, kradnę jedna:)
OdpowiedzUsuńNie kradnij tylko się częstuj:) Pozdrawiam:)
Usuńjakie eleganckie buleczki, sliczne i ten ziolowy aromat- kuszą niemozliwie!
OdpowiedzUsuńByły pyszne, dzieci chodzą i szukają czy jeszcze ich nie ma:) Niestety nie ma:( będę musiała zrobić nowe:)
Usuń