Fot. J. Augustyn |
Może ktoś z Was zna nazwę tego ciasta?
Ja niestety nie znam.
U mnie w zeszycie figuruje jako:
Placek makowo - serowo - orzechowy
Jeśli jedliście kiedyś to ciacho to nie muszę Was przekonywać do jego smaku. Jest wilgotne i rozpływające się w ustach...
Cudowny smak!
Wczoraj trochę dużo popisałam więc dziś podam przepis i idę lulu, bo rano trzeba wstać. Nie tak wcześnie jak zwykle, ale wcześnie:)
Przepis oryginalny z mojego zeszytu
Warstwa makowa:
- 20 dkg sparzonego trzykrotnie zmielonego maku
- 20 dkg cukru
- 1-2 łyżki miodu
- 4 jajka
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dkg rodzynek (pominęłam tym razem)
- 1 łyżka posiekanych orzechów
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód i mak, mąkę z proszkiem, resztę składników i pianę. Delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym formę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm.
Warstwa serowa:
- 1/2 kg sera białego zmielonego (użyłam tego z wiaderka na serniki)
- 4 jajka
- 12 dkg masła (roztopić i schłodzić)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dkg cukru pudru (dałam zwykły)
- 3 dkg rodzynek (pominęłam)
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, chłodne masło, rodzynki i pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na warstwę makową.
Warstwa orzechowa:
- 15 dkg orzechów
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru pudru (dałam zwykły)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z białek ubić pianę dodać cukier. Ubić i dodać żółtka i resztę składników. Delikatnie wymieszać i wylać na warstwę serową.
Piec 40 min w temp. 200 stopni C.
Zrobić polewę:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Margarynę rozpuścić z cukrem i dodać kakao. Wystudzić i wylać na wystudzony placek.
Smacznego:)
Kojarzy mi się z sernikiem Izaury :)
OdpowiedzUsuńIzaura ma ciemne kruche ciasto na spodzie i kruszonkę na wierzchu, więc to nie to:) Ale ją też bardzo lubimy:)
UsuńNie wiem, jak się nazywa, ale wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie! może to faktycznie nie istotne jaką nosi nazwę:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest wspaniałe:)
UsuńPodoba mi się, nieważne jak się nazywa :)
OdpowiedzUsuń:) może masz rację z tą nazwą:) ale ciekawi mnie to:)
UsuńMmm!!! Przepiękne ciasto! Baaaardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńoj tak tak kuszące , że znów muszę je piec, bo dzieciaki wołają:)
UsuńMusi być pyszne, bo ma mak, ser i orzechy;) Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione składniki na ciasta:) Uwielbiamy takie smaki:)
UsuńMak, ser i orzechy- co moze byc lepszego? taki warstwowiec zaspokoi kazdy glod na slodycze i usatysfakcjonuje kazdego smakosza...pozdrwiam
OdpowiedzUsuńoj tak Basiu:) nie został po nim nawet okruszek!:)
Usuńto mi się z jakimś sernikiem kojarzy.
OdpowiedzUsuńjest niebiańsko apetyczne!
czy nazwa w tym wypadku jest ważna? xd
chyba nie Karmel-itko:)
UsuńCo tam nazwa, wygląda obłędnie! I to się najbardziej liczy ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie Basiu:)Super nowe image:)Pozdrawiam:)
UsuńNazwa nie jest ważna.
OdpowiedzUsuńWażne że smakuje i pysznie wygląda:)
Dziękuję. Polecam do wypróbowania w tym smaku można się zakochać:)
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie widziałam, ani nie jadłam.. Czas to zmienić ;P
Oczywiście że czas. Naprawdę jest wspaniałe!:)
UsuńTo jest Rzeszowiak.
OdpowiedzUsuńNiestety to nie jest rzeszowiak:) Rzeszowiak jest na kruchym cieście i na tylko mak i ser, brakuje mu orzechów:) Ale też jest pycha:) Pozdrawiam:)
UsuńNA 100% ma orzechy.Twojemu brakuje tylko ciasta, więc różnica niewielka.
UsuńWygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńJeśli jeszcze go nie robiłaś. Zrób koniecznie! Zaskoczysz rodzinę:) Jest pyszny:)
UsuńA czy to ważne jak się nazywa ? Ważne, że jest dobre i wygląda zachwycająco !
OdpowiedzUsuńPiekłaś je Samantho? :) jeśli nie spróbuj, a jeśli tak to znasz smak. Jest wspaniały:) Nazwa faktycznie nie jest ważna może zostać taka jaka jest :) Pozdrawiam:)
Usuńseromak wzbogacony o orzechową warstwę :)
OdpowiedzUsuńjednak jak zwał tak zwał - wygląda przepysznie!
I smakuje!:) Dziękuję i Pozdrawiam:)
UsuńFaktycznie nie ważna nazwa , ale smak Twojego ciasta.W wygląda tak ,że warto je zrobić samemu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Warto, jest rewelacyjne:)
UsuńRzeczywista nazwa tego ciasta to; NIEBO W GĘBIE Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
Usuńhmmmm ciekawe to na pewno jest ciacho o nazwie "dla każdego coś dobrego" ja zjadła bym ten orzechowy wierzch i serowy środek :) a mak mój mąż chętnie by dokończył :) no i podzielny taki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
To chyba dobra nazwa:)
UsuńJa też mam przepis na to ciasto pod taką sama nazwa;makowo,serowo ,orzechowe .Bardzo polecam jest przepyszne !
OdpowiedzUsuńMożna go też nazwać seromakowiec orzechowy.To prawda co piszą poprzednicki nazwa nie ważna,najważniejsze,ze jest smaczny,po prostu "niebo w gębie",pozdrawiam Tereska
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, inne zresztą też są ciekawe :)
OdpowiedzUsuńDodaję bloga do obserwowanych!
podobny do Rzeszowiaka tylko spod makowo-orzechowy uklada sie kupkami na przemian ;masa makowa i masa orzechowa j i na to masa serowa
OdpowiedzUsuńrzeszowiak mowia na to ciasto
OdpowiedzUsuń