Szukaj na blogu

piątek, 13 kwietnia 2012

Kapusta źmiocano - danie regionalne z kolbuszowszczyzny

Fot. J. Augustyn



...  zupa, która pamiętam z dzieciństwa, kiedy gotowała ją moja babcia:)

Teraz gotuje ją moja mama i jest świetna!
Ja jeszcze nie próbowałam, ale podzielę się z Wami przepisem:)




Kapusta źmiocano - Kapusta ziemniaczana

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • majeranek
  • 30 dag. fasoli kolorowej (krasej)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego


Ziemniaki obrać i posiekać, zalać zimną wodą 2 cm. Powyżej powierzchni ziemniaków. Zostawić do ustania. Odlać wodę do innego naczynia i zostawić do ustania krochmalu. W osobnym garnku zagotować wodę, dodać odcedzone ziemniaki, cebulę i pietruszkę (również drobno posiekane). Gotować do miękkości ciągle mieszając. Wywar ma być gęsty. Po ugotowaniu dodać krochmal i ugotowaną do miękkości fasolę. Można zakwasić przecierem pomidorowym.



Fot. J. Augustyn


Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. jeszcze nie jadlam takiej zupy, nie slyszalam nawet o niej a prezentuje sie wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie Jolu, nie słyszałam o takiej kapuście, ale przyznam wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Samantho:) to moje smaki z dzieciństwa:) Uwielbiam tą zupę:)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale wygląda obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę pracochłonna, ale pychota:) Warto spróbować, a nuż zasmakuje:)

      Usuń
  4. Nie lubię, ale czasami trzeba zrobić... dla rodziny, dla chłopa i dla innych takich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak chłop lubi to trzeba mu dogadzać:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ja i moja rodzina uwielbiamy kapustę zimioczaną.Przepis na kapustę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jest troszkę inny niż ten podany wyżej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jest wspaniały, ale zawsze warto próbować nowych, innych smaków więc chętnie zapoznam się z Pani/Pana przepisem i go wypróbuję :) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola