Przejdź do głównej zawartości

Na majówkę niezbędny!


Fot. J. Augustyn

 

Syrop imbirowy

 Składniki

60-80 g świeżego imbiru
2 laski cynamonu
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
2 goździki
1 łyżeczka suszonej gałki muszkatołowej
250 ml wody

240 g cukru 

Fot. J. Augustyn


Przygotowanie


Imbir obrać i pokroić w plastry dodać pozostałe składniki i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Syrop zagotować i gotować przez ok. 5-10 minut na wolnym ogniu. Przykryć i pozostawić na 30 minut. Następnie syrop przecedzić i przelać do słoika lub butelki, szczelnie zakręcić. Na dnie butelki po jakimś czasie zrobi się osad. Należy wówczas przecedzić go ponownie. 

Odcedzone kawałki imbiru obtaczamy w cukrze i trzymamy kilka dni na świeżym powietrzu, do obeschnięcia. Można je żuć. Smakują ja guma cynamonowa :)

Mój ma ok. 4 miesiące jest wyborny do piwa i deserów.

A nie tak dawno znalazłam mu jeszcze inne zastosowanie;)
.... ale to już innym razem ....



Syrop należy przechowywać w lodówce!
*

Komentarze

  1. no... zapisałam!
    ten syrop jest naprawdę rewelacyjny.
    widząc po składnickach - bardzo aromatyczny.
    do naleśników!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem jest, można go nawet dodać do ciasta biszkoptowego:):)

      Usuń
  2. Ąwietny pomysł, uwielbiam takie smaki!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia