Szukaj na blogu

niedziela, 29 kwietnia 2012

Na majówkę niezbędny!


Fot. J. Augustyn

 

Syrop imbirowy

 Składniki

60-80 g świeżego imbiru
2 laski cynamonu
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
2 goździki
1 łyżeczka suszonej gałki muszkatołowej
250 ml wody

240 g cukru 

Fot. J. Augustyn


Przygotowanie


Imbir obrać i pokroić w plastry dodać pozostałe składniki i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Syrop zagotować i gotować przez ok. 5-10 minut na wolnym ogniu. Przykryć i pozostawić na 30 minut. Następnie syrop przecedzić i przelać do słoika lub butelki, szczelnie zakręcić. Na dnie butelki po jakimś czasie zrobi się osad. Należy wówczas przecedzić go ponownie. 

Odcedzone kawałki imbiru obtaczamy w cukrze i trzymamy kilka dni na świeżym powietrzu, do obeschnięcia. Można je żuć. Smakują ja guma cynamonowa :)

Mój ma ok. 4 miesiące jest wyborny do piwa i deserów.

A nie tak dawno znalazłam mu jeszcze inne zastosowanie;)
.... ale to już innym razem ....



Syrop należy przechowywać w lodówce!
*

4 komentarze:

  1. no... zapisałam!
    ten syrop jest naprawdę rewelacyjny.
    widząc po składnickach - bardzo aromatyczny.
    do naleśników!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem jest, można go nawet dodać do ciasta biszkoptowego:):)

      Usuń
  2. Ąwietny pomysł, uwielbiam takie smaki!!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola