Fot. J. Augustyn |
Syrop imbirowy
Składniki
60-80 g świeżego imbiru2 laski cynamonu
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
2 goździki
1 łyżeczka suszonej gałki muszkatołowej
250 ml wody
240 g cukru
Fot. J. Augustyn |
Przygotowanie
Imbir obrać i pokroić w plastry dodać pozostałe składniki i
podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Syrop zagotować i gotować
przez ok. 5-10 minut na wolnym ogniu. Przykryć i pozostawić na 30
minut. Następnie syrop przecedzić i przelać do słoika lub
butelki, szczelnie zakręcić. Na dnie butelki po jakimś czasie
zrobi się osad. Należy wówczas przecedzić go ponownie.
Odcedzone kawałki imbiru obtaczamy w cukrze i trzymamy kilka dni na świeżym powietrzu, do obeschnięcia. Można je żuć. Smakują ja guma cynamonowa :)
Mój
ma ok. 4 miesiące jest wyborny do piwa i deserów.
A nie tak dawno znalazłam mu jeszcze inne zastosowanie;)
.... ale to już innym razem ....
Syrop należy przechowywać w lodówce!
*
no... zapisałam!
OdpowiedzUsuńten syrop jest naprawdę rewelacyjny.
widząc po składnickach - bardzo aromatyczny.
do naleśników!
Owszem jest, można go nawet dodać do ciasta biszkoptowego:):)
UsuńĄwietny pomysł, uwielbiam takie smaki!!!
OdpowiedzUsuńaha:) smak z dziecięcych lat :)
Usuń