Szukaj na blogu

piątek, 13 kwietnia 2012

Soczyste miękkie i chrupiące schabowe!

Fot. J. Augustyn




















Fot. J. Augustyn

 Dziś robimy   


schabowe!


Fot. J. Augustyn
  

Składniki:
  •  5 plastrów schabu grubości 1,5 cm. 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ziarenek Smaku Winiary
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • oliwa do smażenia
Fot. J. Augustyn




Rozklepujemy schab. Jajko, przyprawę, pieprz i odrobinę wody roztrzepujemy.







Fot. J. Augustyn





Dodajemy utłuczone kotlety i zostawiamy na kilka minut.





Fot. J. Augustyn





Fot. J. Augustyn
Fot. J. Augustyn



Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na gorący tłuszcz. Smażymy  z obu stron na złoty kolor.










Podajemy gorące z ziemniakami i sałatką.
Można zjeść również na zimno np. jako wkładkę do kanapki.






Taki sposób przyrządzenia kotletów schabowych gwarantuje ich soczystość, miękkość i chrupkość!


Smacznego!:)

10 komentarzy:

  1. Schabowe w takim wydaniu, to istny rarytas !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy rarytas nie wiem:) ale moi chłopcy byli bardzo szczęśliwi, że w końcu zrobiłam ich ulubione kotleciki! Jak to oni mówią wszystkie są dobre ale moje najlepsze!:) A mnie oczywiście w tym momencie duma rozpiera, że im "dogodziłam":)

      Usuń
  2. wg mnie to podstawowy sposób przyrządzania schabowych.
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie masz rację, ale wcześniej znałam inny, i kotlety były suche:( Te są soczyste oczywiście nie od tłuszczu a od soków własnych:)

      Usuń
  3. Super mi tez czesto wychodzą suche :( Dzisiaj spróbuje z Twojego przepisu:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko fajnie, pięknie, ale po co te ziarenku smaku. Toż to sama chemia jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotleciki wychodzą naprawdę smaczne i soczyste tylko ja zrezygnowałam z ziarenek smaku bo to faktycznie sama chemia i dałam po prostu sól,pieprz i paprykę słodką :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki faktycznie wychodzą pyszne i soczyste :) tylko ja zrezygnowałam z ziarenek smaku bo to faktycznie sama chemia i dałam sól,pieprz i paprykę słodką :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziarenka smaku Winiary? - szkoda marnować zdrowie swoje oraz rodziny, i jeszcze zachęcać do tego innych - radzę zmodyfikować przepis, bo prawdziwe gotowanie bierze się z natury, a nie z sztuczności . Z przepisu nie wynika też, który z etapów przygotowania schabowego ma zagwarantować jego miękkość...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja pora na modyfikację przepisu :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola