Przejdź do głównej zawartości

Zastosowanie ryżu preparowanego (Niespodziewajka)

Jak pisałam w tytule posta  - dziś na blogu Niespodziewajka:) 



Fot. J. Augustyn

... trochę ze słownika ;)

Według mojej ukochanej stażystki Moniki M. "Niespodziewajka" to inaczej Niespodzianka ;) słyszeliście kiedyś to określenie? Ja zanim poznałam Moniczkę, z którą spędziłam wspaniały rok pracy - nie. Monisia to fantastyczna osoba, która zawsze umiała mnie rozbawić do łez. Kobitka z charakterem!;) może dlatego tak miło ją wspominam:*:)

Kiedy byłam wczoraj w sklepie i błądziłam między półkami sama nie wiedząc czego szukam (zdarza Wam się to?) mnie tak:)  w moje ręce niespodziewanie wpadł ryż preparowany ! Od razu przypomniały mi się czasy Szkoły Podstawowej i właśnie tego ryżu, oraz oranżady z rurką z woreczka!!!! co to był za smak:) dziś Zakład który wyprodukowałby taką pyszność zamknąłby Sanepid!:) Ale w latach 80-tych to był przysmak wszystkich dzieci i nie tylko! :) Nikt chyba nie myślał o czymś takim jak standardy europejskie:) Koło mojej Szkoły był mały sklepik, coś na miarę Kafejki i tam można było kupić takie dobrodziejstwa. Na każdej przerwie była tam kolejka na kilkanaście osób, a my staliśmy i kupowaliśmy przysmaki tamtych lat. Była też możliwość zakupienia bułki przełożonej salcesonem (ja nie cierpię) albo pasztetem - plastry grubości ok. 2 cm:) Oranżadę można teraz kupić w  butelce, oczywiście nie ma tego smaku, ryż też, ale nie spotkałam czegoś co jeszcze wówczas mnie zachwyciło swoim smakiem nie pamiętam nazwy, ale to były takie okrągłe cieniutkie wafle i smakowały jak opłatek (może nie do końca, ale ja to tak kojarzę) dziś nigdzie ich nie spotykam:(  a szkoda, bo byłam wierną zjadaczką tego "czegoś".

No więc złapałam cztery opakowania ryżu i pomyślałam, że zrobię dzieciom kakaowe kulki z ryżem, których notabene nigdy nie robiłam. Wieczorem jak zwykle sprawdziłam pocztę i okazało się, że mam wiadomość od wychowawczyni  mojej córci w której pisze, że na środę (dzisiaj) dzieci mają przynieść do szkoły między innymi drobny makaron, albo ryż preparowany. Kamień mi spadł z serca bo makaronu brak było w szafce, ale za to ryżu dostatek!:)
 Córcia zabrała do szkoły paczuszkę a przyniosła owieczkę, którą wam przedstawiam!:) Widzicie teraz, że ryż preparowany ma nie tylko zastosowanie spożywcze, ale i edukacyjne:)



Owieczkę wykonała Wiki lat 8 i pół:)


Jak Wam się podoba owieczka? :)





Komentarze

  1. :)) Świetna owieczka:) Ja ryżu preparowanego często używam bo jestem fanką szyszek:) A co do słowa "niespodziewajka" to znam kilka osób które też tak mówią:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nareszcie mogę odpisać:) Witaj:) Ja nie robiłam jeszcze szyszek, czasem jadłam, ale nie bardzo mi smakowały więc najwyższa pora, żeby to zmienić:) Elexis wyślij mi przepis na maila, albo zróbmy wspólne pieczenie:) Raczej gotowanie, bo tego się chyba nie piecze:) Co ty na to?:)

      Usuń
  2. Piękne są takie wspomnienia :)
    Ja też uwielbiałam (i nadal uwielbiam) ryż preparowany, szczególnie ten kolorowany...lekko słodki, dzięki cieniuteńkiej cukrowej polewie w pastelowych barwach - pycha ! :) Dziś takiego ryżu niemal już nie spotykam w sklepach. Rzadko mi go kupowano, bo moi Rodzice od zawsze byli świadomi ile w takich kolorach musi być chemii.
    Z tego samego powodu nigdy nie próbowałam oranżady z woreczka, choć była obiektem dziecięcych westchnień, do czasu (a nastąpiło to całkiem niedawno), gdy od dorosłego już wnuka wytwórcy tego napoju na nasz rynek, dowiedziałam się w jakich warunkach i z czego ją produkowano. Powiem tylko tyle, i on i jego rodzina mieli absolutny zakaz spożywania tego płynu :D

    A te cieniutkie "opłatki", o których Pani pisze, to oblaty. Przynajmniej ja je znam pod taką nazwą i można je u nas dostać w niektórych sklepach spożywczych. Pakowane po kilka sztuk, kosztują majątek, przynajmniej dla mnie, która mogłaby ich zjeść cały wagon ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Agnieszka

    P.S.
    Inne czasy :D Myśmy w szkole robili wyklejanki zwykłym, suchym ryżem.
    Ale owieczka śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale pięknie to napisałaś:) Ja też jadłam taki ryż z polewą:) Też pycha, ale wolałam ten bez dodatków:) Garść do buzi i śmiech:) Możesz sobie wyobrazić co się wówczas działo:) Moja Wiki jadła go pierwszy raz i też smakował:) Z tą oranżadką to pewnie masz rację ale dziś chyba jest to samo:) Dlatego ja robi soki dzieciom:) Choć pomijając wszystko smak tej oranżady zapamiętałam:)
      Pozdrawiam Agnieszko:)

      Usuń
  3. Aż się uśmiech pojawia na twarzy jak się widzi taką cudną owieczkę!:):):D i dzień od razu milszy się staje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano właśnie:) I pogoda się wreszcie robi ładna:)Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Na te 'wafelki' mówi się andruty i można je dostać w małych sklepach oraz sklepikach szkolnych ;) Przynajmniej ja je w takich miejscach wdziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dostałam maila z miejscem, gdzie można je kupić w internetowym sklepie:) Jupi!:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ja wychowywałam się w latach '90 i wtedy też ryż preparowany i andruty rządziły na dziecięcych salonach :) Te przysmaki kupuję do dziś zarówno andruty jak i ryż są w moim osiedlowym sklepie. Oczywiście wykorzystuje je też w kuchni - ryż zawsze dodaję do czekoladowego bloku, a z andrutów robię tort :) Kiedyś umieszczę na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że jest sporo fanów ryżu preparowanego:) Cieszy mnie to:) No i czekam na ten przepis na blok czekoladowy:)Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Taki ryż i toffi lub czekolada - niebo! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebo, niebo:) pychunia:) Właśnie skończyłam robić czekoladki z ryżem:):)

      Usuń
  7. Ależ piękna owieczka!!! Niespodziewajkę znam, mój Mąż często tak mówi :) Ryż preparowany pamiętam z czasów szkolnych, kiedy to z Elexis wracałyśmy ze szkoły i zajadałyśmy się tym smakołykiem. Chętnie wróciłabym do tego smaku, dzięki za przypomnienie o jego istnieniu! Co do szukania w sklepie czegoś bez wcześniejszej koncepcji - bardzo często tak mam :) Pozdrawiam Cię Jolu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna owieczka. Chyba dzisiaj zrobię taką z córkami. Musimy owce odczarować, ponieważ jednej mojej córci śniło się, że ją owca pogryzła i teraz obie o tym myślą:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia