Szukaj na blogu

niedziela, 22 kwietnia 2012

Zupa szczawiowa! Przepis:)

Fot. J. Augustyn



 Zupa szczawiowa to jedna z tych, które robię tylko na wiosnę, nigdy dotąd nie pasteryzowałam szczawiu na zimę, ale nie jestem pewna, czy to nie jest odpowiedni moment, bo moja córka jadła tą właśnie zupę, aż się jej uszy trzęsły i dokładkę poprosiła:)


Na przygotowanie zupki potrzebujemy 
  • ok. 3 litry wody
  • 2 litrową miseczkę świeżego szczawiu
  • 2 kostki rosołowe Winiary drobiowo-wołowe
  • pieprz do smaku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka ugotowane
Szczaw dokładnie płuczemy, najlepiej trzykrotnie. Mielimy w maszynce do mięsa, ewentualnie rozdrabniamy blenderem. Jeśli będzie trochę grubo nie przejmować się, i tak będziemy cedzić przez sitko.
Wodę zagotować z kostkami i wlać do niej szczaw. Doprawić pieprzem po zagotowaniu. Jogurt rozprowadzić z mąka ziemniaczaną i wlać doń chochlę zupy. Zamieszać i wlać do wywaru. Zagotować, przecedzić przez sitko. Rozlewać do miseczek i zajadać zarówno ciepłe jaki zimne z pokrojonym jajkiem lub...( następnym razem:))








Smacznego:)


3 komentarze:

  1. O tak ze świeżego szczawiu zupa jest najlepsza, Twoja wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Była bardzo kwaśna, ale pyszna zarazem:)

      Usuń
  2. smakowicie wygląda:) uwielbiam szczawiową:)
    ps. Jolu dzia za koment w pustym poście, musiałam niestety post usunąć:( pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola