Przejdź do głównej zawartości

Domowa przyprawa Gyros

Fot. J. Augustyn


Mieliście kiedyś tak, że bardzo chcieliście zrobić jakieś danie, i święcie przekonani, że wszystkie składniki macie w domu zabraliście się za pracę? Tymczasem już w trakcie pracy okazało się że jednak nie macie podstawowego składnika do tego dania? 

Ja nie miewam tak często, ale dziś tak było:(

Rano przeglądając blogi koleżanek na jednym z nich natknęłam się na chlebek pita! Zawsze go kupowałam, ale już od dawna za mną chodził taki domowy. Dziś był ten dzień i go zrobiłam. Nabrałam ochoty na gyrosa i z uśmiechem od ucha do ucha usmażyłam pierś kurczaka, otwieram moją magiczną szufladę, a tam przykra niespodzewajka:( Nie było przyprawy do gyrosa!:(
Ale byłam zła!... Złapałam tymianek, imbir, kurkumę, majeranek, kminek mielony, paprykę słodką, czosnek suszony (wszystkiego po 1 1/2 łyżeczki) 1/4 łyżeczki chili, soli i pieprzu, trzy ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyłam) i wszystko razem wymieszałam. Dodałam do mięsa i powiem Wam, że było pycha!!!


Chyba już nie będę kupować tej przyprawy!:) Mam swoją:) 

Zrobiłam sobie gyros w chlebku pita!:)

Właśnie jesteśmy świeżo po kolacji:) Przepis wkrótce:)

Komentarze

  1. Takie przepisy zawsze są bezcenne, oczywiście zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się :) Czasem tak jest że ma sie pewność, że wszystko jest w domu i można szaleć w kuchni, potem zapała opada i trzeba kombinować! Mnie się udało:) więc się podzieliłam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia