Szukaj na blogu

środa, 30 maja 2012

Konfitura karmelowa z rabarbaru





Konfitura z rabarbaru

Pomysł zaczerpnięty od Ewy!:)

Wykonanie moje:)
Całkiem proste i trochę na łatwiznę, ale za to pyszne więc nie mam wyrzutów sumienia:D

Na pięć słoiczków ok. 330 ml.

  • 1 kg. rabarbaru
  • 1 kg cukru żelujacego
  • 1 szkl. wody






Rabarbar umyć i oczyścić z błonki, pokroić na 1-2 cm kawałeczki. Zasypać cukrem w dużym garnku i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie zgotować dolewając wodę. Zdjąć z ognia i rozdrobnić w razie potrzeby tłuczkiem do mięsa (pewnie nie trzeba będzie). Zagotować ponownie i wlać wrzątek do wyparzonych słoiczków. Zakręcać po kolei. i odstawiać do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale zakręcam wrzątek. Jeśli wlejecie lekko przestudzone, pasteryzacja jest obowiązkowa. Niestety nie podam Wam czasu w jakim powinna się odbyć, ponieważ u mnie zajmuje się tym mój kochany A.:)






8 komentarzy:

  1. Jola - najważniejsze, że pyszne! każdy sobie radzi jak może;) Pozdrawiam, tym razem truskawkowo, bo już zaczynam je przetwarzać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ty szybka jesteś Ewuś:) Ja jak na razie zbieram cukier:D

      Usuń
  2. Super! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Choć to Ewa powinna zbierać laury:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. To nie jest dobre, to jest PYSZNE! smakuje jak karmel z rabarbarem:)

      Usuń
  4. Przyznam się od razu bez bicia - nigdy, przenigdy nie robiłem takich konfitur a tutaj za oknem właśnie kwitnie w ogródku rabarbar więc korzystając z zachęty jakim jest twój kulinarny przepis jestem zmuszony (chyba to brzmi zbyt ostro ale...) do wykonania podobnego :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła! a ja czekam na efekty:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola