Przejdź do głównej zawartości

Mussaka z bakłażanów, szpinaku i lasagne


Fot. J. Augustyn



Tak właściwie to nie wiem co mi to wyszło czy lasagne, czy mussaka. Tak czy owak było bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze były te bakłażany. Gdyby nie to, że trzeba było się podzielić z rodzina zjadłabym je bez dodatków. Czosnek zrobił robotę!:) Smakowało wyśmienicie. Całe danie zostało wymyślone przeze mnie na poczekaniu:) Uwielbiam takie dania:)


Składniki


  • 2 duże bakłażany
  • 1 kg chudego mięsa (u mnie z pieczonego kurczaka) ale może być mielone wieprzowe lub wołowe
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 6 dag masła 
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego (obojętne czy liście czy rozdrobniony)
  • 1/2 l mleka
  • 1/4 l wody
  • 1 pęczek koperku
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 20 dkg sera żółtego
Fot. J. Augustyn

 

Wykonanie:

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Osączyć, przesmażyć z obu stron na oleju.
Makaron, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 min, tylko tyle, żeby zmiękł. Odcedzić, przelać dokładnie zimna wodą, aby się nie skleił. 
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, dodać 4 ząbki rozdrobnionego czosnku i przesmażyć. Dorzucić lekko wyciśnięte bakłażany, przesmażyć do miękkości dodać pomidory zagotować i odstawić. 
Szpinak wrzucić na patelnię z masłem, dodać 4 ząbki czosnku  i przesmażyć (nie trzeba go wcześniej rozmrażać).
Mięso obrać z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli będziecie używać wieprzowego lub wołowego mielonego należy je przesmażyć na patelni z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Przygotować sos z 1/4 litra wody i 1/2 litra mleka. Oba płyny zagotować razem z roztrzepanymi jajkami. Porządnie doprawić do smaku solą pieprzem, czerwona papryką.

Przekładanie:

Dno żaroodpornej formy natłuścić, warstwami układać makaron, bakłażany, makaron, mięso, makaron, szpinak z koperkiem (surowy koperek ma być posypany miedzy szpinakiem), makaron, bakłażany, makaron, mięso, szpinak z koperkiem, makaron, bakłażany.

Potrawę w naczyniu polać sosem, zetrzeć ser żółty sos ma wejść w szczeliny. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Przed podaniem lekko ostudzić.

Podawać solo, ewentualnie z ketchupem.


Smacznego:)

Komentarze

  1. Pychota! Rewelacyjne połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Kiedy robiłam to danie mąż dziwnie na mnie patrzył:) Potem już nie dziwnie, ale z uznaniem! Smakowało mu:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pycha;)
    jestem 40obserwatorem^^
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne smaki, też takie dania uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas był to eksperyment, ale wyszedł bardzo dobry:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wyglada arcysmacznie, tak kolorowo i wiosennie. Juz sobie wyobrazam, jak swietnie smakuje...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia