Szukaj na blogu

środa, 2 maja 2012

Najlepsza szarlotka



Szarlotka

Składniki:
  • 600g mąki 
  • 5jajek (rozdzielonych)
  • 1 łyż. proszku do pieczenie
  • 1 margaryna
  • 1 kg jabłek + 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki do ciasta
  • 1 op. cynamonu

Wykonanie 
z mąki żółtek, proszku, margaryny i cukru zrobić kruche ciasto. Włożyć na blaszkę i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika  180stopni C na 15-20 min.
Następnie 
 Jabłka oskrobać i pokroić na drobne kawałki. Przesmażyć z cukrem. 
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Ma być sztywna i gęsta. 
Wyjąć ciasto z piekarnika  wylać na nie jabłka posypać cynamonem, następnie wyłożyć pianę z białek. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 min w temp. 170 stopni C.

 Wyjąć z pieca lekko przestudzić. Kroić jeszcze gorące. Do każdej porcji podawać lody! U mnie kakaowe w czekoladzie (tylko takie miałam), ale najlepsze są śmietankowe!:)






Smacznego!:)

13 komentarzy:

  1. szarlotka pod kołderką UWIELBIAM! i jeszcze do tego lody- istna rozpusta, ale raz się żyje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ! Dobrze powiedziane raz się żyje:) Taką szarlotka to moja ulubiona!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Pracowity dzień w kuchni, zaczęty od szarlotki. Właśnie skończyłam robić tort na komunię. Padam z nóg, a tu same miłe komentarze:)Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny i prosty przepis na szarlotkę. Ja nie podpiekam ciasta, tylko piekę razem z jabłkami i bezą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja pewnie lepsza:) Ja niestety upiekłam bez podpiekania kilka zakalców więc teraz już nie ryzykuję. Dodam tylko, że moje jabłka są wilgotne i soczyste:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. u mnie tez szarlotka na stole, wiec choc na tydzien musze odpuscic, ale kiedys z pewnoscia sprobuje Twojego przepisu bo ciasto wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia mam nadzieję, że jest na blogu:) Sprawdzam i podziwiam:) Moją zjadłam na gorąco i na zimno:) Obie wersje ok, ale zdecydowanie gorąca lepsza!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. o, jakie oświadczenie - że najlepsza. No to trzeba wypróbować! Muszę przyznać, że taką chmurkę z białek na cieście bardzo lubię. A lody do szarlotki, szczególnie podawanej na ciepło, są bajeczne!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i oczywiście czekam na Twoją - moją szarlotkę!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pyszną szarlotkę upiekłaś z moją ulubioną bezą, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka wygląda przepysznie :)
    A te lody to sama Pani robiła ? Jak je zrobić
    Widzę że są w czekoladzie.
    Czy może pani opisać ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję za komentarz:) Gdybym je robiła sama byłby na nie przepis:) Skoro go nie ma to znaczy, że były kupowane:) Niestety tej umiejętności jeszcze nie posiadam:) Nigdy nie robiłam lodów, poza tymi z mrożonego jogurtu:) Pozdrawiam:)
      Ps. Następnym razem proszę podać imię, łatwiej będzie mi się do Pana/Pani zwracać:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola