Szarlotka
Składniki:
- 600g mąki
- 5jajek (rozdzielonych)
- 1 łyż. proszku do pieczenie
- 1 margaryna
- 1 kg jabłek + 3 łyżki cukru
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki do ciasta
- 1 op. cynamonu
Wykonanie
z mąki żółtek, proszku, margaryny i cukru zrobić kruche ciasto. Włożyć na blaszkę i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni C na 15-20 min.
Następnie
Jabłka oskrobać i pokroić na drobne kawałki. Przesmażyć z cukrem.
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Ma być sztywna i gęsta.
Wyjąć ciasto z piekarnika wylać na nie jabłka posypać cynamonem, następnie wyłożyć pianę z białek. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 min w temp. 170 stopni C.
Wyjąć z pieca lekko przestudzić. Kroić jeszcze gorące. Do każdej porcji podawać lody! U mnie kakaowe w czekoladzie (tylko takie miałam), ale najlepsze są śmietankowe!:)
Smacznego!:)
szarlotka pod kołderką UWIELBIAM! i jeszcze do tego lody- istna rozpusta, ale raz się żyje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo właśnie ! Dobrze powiedziane raz się żyje:) Taką szarlotka to moja ulubiona!:) Pozdrawiam :)
UsuńWygląda wspaniale! Pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pracowity dzień w kuchni, zaczęty od szarlotki. Właśnie skończyłam robić tort na komunię. Padam z nóg, a tu same miłe komentarze:)Pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajny i prosty przepis na szarlotkę. Ja nie podpiekam ciasta, tylko piekę razem z jabłkami i bezą:)
OdpowiedzUsuńTwoja pewnie lepsza:) Ja niestety upiekłam bez podpiekania kilka zakalców więc teraz już nie ryzykuję. Dodam tylko, że moje jabłka są wilgotne i soczyste:) Pozdrawiam :)
Usuńu mnie tez szarlotka na stole, wiec choc na tydzien musze odpuscic, ale kiedys z pewnoscia sprobuje Twojego przepisu bo ciasto wyglada przepysznie.
OdpowiedzUsuńBasia mam nadzieję, że jest na blogu:) Sprawdzam i podziwiam:) Moją zjadłam na gorąco i na zimno:) Obie wersje ok, ale zdecydowanie gorąca lepsza!:) Pozdrawiam :)
Usuńo, jakie oświadczenie - że najlepsza. No to trzeba wypróbować! Muszę przyznać, że taką chmurkę z białek na cieście bardzo lubię. A lody do szarlotki, szczególnie podawanej na ciepło, są bajeczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Dziękuję i oczywiście czekam na Twoją - moją szarlotkę!:) Pozdrawiam :)
UsuńPyszną szarlotkę upiekłaś z moją ulubioną bezą, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA te lody to sama Pani robiła ? Jak je zrobić
Widzę że są w czekoladzie.
Czy może pani opisać ? :)
:) Dziękuję za komentarz:) Gdybym je robiła sama byłby na nie przepis:) Skoro go nie ma to znaczy, że były kupowane:) Niestety tej umiejętności jeszcze nie posiadam:) Nigdy nie robiłam lodów, poza tymi z mrożonego jogurtu:) Pozdrawiam:)
UsuńPs. Następnym razem proszę podać imię, łatwiej będzie mi się do Pana/Pani zwracać:)