Szukaj na blogu

poniedziałek, 21 maja 2012

Placek z rabarbarem

Fot. J. Augustyn





Przepis i wykonanie mojej mamy.

Rewelacyjny w smaku, bardzo delikatny, należący do ciast błyskawicznie znikających  z talerza!:)




Placek z rabarbarem

Składniki:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. olej
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/4 szkl. wody

Wykonanie:


Rabarbar obciąć z liści dokładnie umyć i usunąć błonkę. Pokroić w 2 cm. paski. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka. Następnie dodać olej i wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na przygotowana blaszkę do pieczenia. Do ciasta wcisnąć rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. przez 60 min. 

Lekko ciepły posypać cukrem pudrem.




Fot. J. Augustyn


Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pycha pycha:) Ja bardzo lubię, a jak byłam dzieckiem jadłam taki maczany w cukrze:)

      Usuń
  2. Takie ciasta są najlepsze! Pozdrowienia dla Mamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Ewuś:) Mama śledzi bloga więc sama przeczytała Twoje pozdrowienia:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. smakowity, lubię takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki przepyszny placek na pewno bym się skusiła !

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznosci, slicznie wyglada na tych slajdach- pewnie super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem:) zniknął w godzinę:) Pychunia:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola