Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowa ambrozja

Fot. J. Augustyn



Pierwsze Polskie tryskawki już są. W domu kruche cukrowe ciasteczka w kształcie kwiatuszków pieczone przez mamę. Śmietana w lodówce. 
Patrzeć na to wszystko i jeść każde z osobna?
A może wymyślić jakiś deser?
Wybrałam drugą opcję:)

Potrzebujemy:

12 cukrowych ciasteczek wielkości macy
1 litr śmietanki 30 %
5 łyżek cukru pudru
1 kg truskawek





Fot. J. Augustyn



Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywną piankę. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Układamy ciastko, robimy kilka rozetek ze śmietany i nakładamy ok. 6 sporych truskawek. jedna w środku i pięć na około. Kolejne kilka rozetek śmietany najlepiej na czubki truskawek i przykładamy kolejne ciastko. Postępujemy jak poprzednio. Na ostatnie ciastko nakładamy spora cześć śmietanki i układamy fantazyjnie truskawki. Zjadamy od razu:)



Fot. J. Augustyn




Smacznego:)

Komentarze

  1. nono ładna wieżyczka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była z przeznaczeniem na Twój konkurs, ale się doczytałam, że nie może być deser:( No szkoda. Oczywiście wymyślę ciasto:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. no cudeńko z najprostszych składników:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Cieszę się , że Ci się podoba:)

      Usuń
  3. śliczności! Poproszę taką piramidkę truskawkowej ambrozji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwo go wykonać:) Polecam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Poezja, sliczne i pyszne- napatrzec sie nie moge..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można patrzeć ile się chce:) Dziękuję za komplement:)

      Usuń
  6. Mmmm... Ty to potrafisz narobić apetytu! Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowicie apetyczne zdjęcia i świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne! W najbliższym czasie zaserwuję sobie coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Wyśmienity deser i pięknie się prezentuje na stole:) Do tego filiżanka gorącej kawy! Bajka:)

      Usuń
  10. Cudeńko, już się nie mogę doczekać naszych polskich truskawek, aby skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia