Szukaj na blogu

sobota, 9 czerwca 2012

Aby panierka była chrupiąca, a mięso soczyste

Obiecała Wam dzisiaj przepis na dżem truskawkowy. Będzie, ale późnym wieczorem. Niestety nie mam możliwości zrobić zdjęć. 
Po południu zrobię i dodam wpis, a na przeprosiny teraz podam Wam sposób na pysznego chrupiącego fileta z kurczaka! Niebo w gębie:)





Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jako
  • 1/2 op. przyprawy Pomysł na grilla Winiary
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 4 łyżki otrąb żytnich


Moja propozycja na kurczaka inaczej. Pomysł zrodził się dzięki Firmie Winiary, która obdarowała mnie niemałą paczuszką pyszności w postaci różnych "Pomysłów na...". Znalazła się tam torebeczka przyprawy do grilla i kiedy przygotowywałam mięso z kurczaka na obiadek postanowiłam trochę poeksperymentować:) Zamiast jak zwykle do jajka dodać soli i pieprzu lub przyprawy do zup w proszku dodałam 1/2 opakowania tej przyprawy, mleko i zamieszałam. Do tego wrzuciłam dwie pokrojone piersi z kurczaka i marynowałam ok. 1 godzinę. Następnie na sporej wielkości talerz wysypałam otręby pszenne i żytnie i wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtaczałam w otrębach i smażyłam w głębokim tłuszczu (oliwie). Podałam z ziemniaczkami i sałatka z zielonej sałaty :)

No i najważniejsze! Mięsko było aromatyczne, bardzo soczyste i chrupiące. Mąż stwierdził, że to najlepszy kurczaczek jaki robiłam więc chyba zostanę z ta przyprawą na stałe w tym daniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola