Obiecała Wam dzisiaj przepis na dżem truskawkowy. Będzie, ale późnym wieczorem. Niestety nie mam możliwości zrobić zdjęć.
Po południu zrobię i dodam wpis, a na przeprosiny teraz podam Wam sposób na pysznego chrupiącego fileta z kurczaka! Niebo w gębie:)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 szkl mleka
- 1 jako
- 1/2 op. przyprawy Pomysł na grilla Winiary
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżki otrąb żytnich
Moja propozycja na kurczaka inaczej. Pomysł zrodził się dzięki Firmie Winiary, która obdarowała mnie niemałą paczuszką pyszności w postaci różnych "Pomysłów na...". Znalazła się tam torebeczka przyprawy do grilla i kiedy przygotowywałam mięso z kurczaka na obiadek postanowiłam trochę poeksperymentować:) Zamiast jak zwykle do jajka dodać soli i pieprzu lub przyprawy do zup w proszku dodałam 1/2 opakowania tej przyprawy, mleko i zamieszałam. Do tego wrzuciłam dwie pokrojone piersi z kurczaka i marynowałam ok. 1 godzinę. Następnie na sporej wielkości talerz wysypałam otręby pszenne i żytnie i wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtaczałam w otrębach i smażyłam w głębokim tłuszczu (oliwie). Podałam z ziemniaczkami i sałatka z zielonej sałaty :)
No i najważniejsze! Mięsko było aromatyczne, bardzo soczyste i chrupiące. Mąż stwierdził, że to najlepszy kurczaczek jaki robiłam więc chyba zostanę z ta przyprawą na stałe w tym daniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola