Szukaj na blogu

czwartek, 14 czerwca 2012

Ryż z miesem na ostro i sałatką z kapusty pekińskiej

Uwielbiam!:)

Ryż...
Na słodko?
Na słono?
i tak i tak!

Najbardziej lubię na ostro i to w tym daniu. Nie umiem znaleźć mu nazwy:) Ale mówiąc prosto bez zbędnych udziwnień to ryż z kurczakiem w ostrych przyprawach i sałatka z kapusty pekińskiej.









 Danie dla 4  dorosłych osób:


Ryż:

  • 400 g ryżu w torebkach
Ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki majonezu Winiary
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki octu
  • cukier do smaku
  • bazylia 
  • tymianek
  • oregano

Kapustę poszatkować, zetrzeć jabłko i marchew. Pozostałe składniki wymieszać i zalać sałatkę. Zamieszać.


Mięso:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawy do mięsa:
  • sól, pieprz, 
  • 1 czubata łyżeczka carry
  • 2 imbiru w proszku
  • 1 kurkumy
  • szczypta papryczki ostrej mielonej
  • 2 ząbki czosnku


Mięso wypłukać i pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem na oliwie ok. 10 min. dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do całkowitego zmiękczenia mięsa. 





Na talerzach rozkładamy sałatkę.  Musimy ją rozprowadzić na około talerza. Następnie wykładamy ryż rozprowadzając go jak sałatkę zostawiając w środku miejsce na mięso. Podajemy gorące.




Smacznego:)

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miły komentarzyk:)

      Usuń
  2. Przepięknie wygląda! Tak podane i tak pyszne mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też:) Uwielbiam kolorowe jedzonko:)

      Usuń
  3. Po takim jedzeniu życie na pewno nabierze smaku;) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda tak apetycznie, że zdjęcie chciałabym zjeść!:)

      Usuń
  4. slicznie wyglada i chetnie skosztuje, co prawda u mnie tez dzis ryz ale w przyszlym tygodniu koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam! Wspaniałe danie:) Różnorodność smaków, a wspaniale się łączą:)

      Usuń
  5. Pięknie i kolorowo na talerzu, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie kolorowe najlepiej smakuje:) Piękny obiadek! Super podany na talerzu, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego naj Jolu :* samych kulinarnych sukcesów

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się, bo smacznie i szybko. Chyba dziś zrobię

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola