Szukaj na blogu

wtorek, 17 lipca 2012

Leczo z cukinią






Najprostsze i najszybsze w świecie leczo z cukinii.

Tu nie trzeba za wiele pisać. Trzeba podać przepis, bo obiadek pierwsza klasa i nigdy się nie nudzi:)

Składniki:

  • 2 duże cukinie (ok 4 kg)
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 laski dobrej kiełbasy (podwawelska)
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki długości ok. 4 cm grubości 1 - 1 1/2 cm. Paprykę również oczyścić z nasion i pokroić. Cebulę obrać i pokroić na talarki. Wrzucić na rozgrzaną wysoka patelnię.Lekko podsmażyć i przełożyć do wysokiego garnka z odrobina oliwy. Nastawić na średni ogień. Paprykę wrzucić na patelnie i przesmażyć do zmięknięcia. Cukinię partiami wrzucać na patelnie i w momencie kiedy lekko zmięknie przekładać do garnka z cebula i papryką. Włożyć wszystkie przyprawy i drobno pokrojonego pomidora oraz przecier pomidorowy. Na tej samej patelni usmażyć przekrojona wzdłuż, a potem na cienkie kawałeczki kiełbaskę. Przełożyć go garnka i wszystko razem dusić do momentu całkowitej miękkości cukinii. W razie konieczności można dodać odrobinę wody do lecza, ja nie miałam takiej potrzeby.



Smacznego:)



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste i pyszne dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe leczo! uwielbiam takie jedzonko!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet na upalne dni jest wspaniałe:)

      Usuń
  3. ja tez przepadam za takimi daniami.Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię nadać leczu lekkiego kopa papryczką chilli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż też Tomaszu, ale tym razem ja gotowałam:)

      Usuń
  5. Wspaniały przepis, danie wygląda przepysznie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często takie robię, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba nawet ostatnio za często:) Niby porcja spora, a znika w tempie błyskawicznym:)

      Usuń
  7. Wygląda na naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. trafiłaś w moje gusta idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. leczo <3 uwielbiam! zawsze gdy robię, pakuję do słoików i mogę się nim cieszyć przez cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. i właśnie dlatego kocham ten czas!!! u mnie wczoraj leczowałam wszystko. Papryką u nas już po 5zł więc kupiłam dwa kilo, do tego cukinię, pomidory , cebulka i kiełbacha dobrze wędzona. Raj dla podniebienia. Oprócz tego wieczorem usmażyłam placki do tortilli, trochę leczo wymieszałam na zimno z kapustą pekińską i pieczarkami. Wysmarowałam placki, położyłam ser żółty z ogórkiem i zapiekłam. W ten sposób wyszło lavash leczowate ale jakże cudne w smaku:))) muszę zrobić zapasy na zimę tego cuda!!! Po kolacji muszę sięgnąć po rapaholin lub nospę ale co zjem to moje :))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola