Szarlotki, ryż z jabłkami, naleśniki...
Dżemy...
Dziś o nich będzie mowa:)
Dżem jabłkowo - miętowy
Na taką ilość słoiczków jakie widzicie poniżej potrzeba będzie
- 3 kg. jabłek
- 2 garście świeżej lub mrożonej mięty drobno pokrojonej
- 0.7 kg cukru
- 1 żelfiks
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki, dodać miętę i zagotować na wolnym ogniu. Dosypać żelfiks, i na końcu cukier. Zagotować i rozlać do słoików i zakręcać gorące. pasteryzować 15 min. od zagotowania.
Smacznego:)
Bardzo fajny pomysł ,jeszcze z miętą nie robiłam jabłek ,super przepis nie mam co prawda jabłek z sadu ale zrobię z pewnością bo uwielbiam miętę:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jabłka z bazaru też się nadadzą:) Idealne będą papierówki:)
UsuńPycha! Za przetwory wezmę się za rok :)
OdpowiedzUsuńAgata, po co czekać cały rok ;) Szczyt sezonu jabłkowego przypada na początek jesieni, a dżemik jabłkowy z miętą wygląda tak kusząco, że na pewno parę słoików wyląduje w mojej spiżarni :)
UsuńAgatko:) Tomek ma rację:) dżemik wychodzi wspaniały:) Polecam po co czekać rok na taki smak:)
UsuńPodoba mi się ten dodatek mięty. Chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie:)
Usuńten posmak mięty jest wyczuwalny? ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńOwszem:) Smakuje jak sok jabłkowo miętowy:)
UsuńŚwietny pomysł! Chętnie spróbuję - mięta z jabłkiem to u nas połączenie numer 1 :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo mamy podobne smaki Mariko:)
Usuńhm. ja nie lubię akuart połączenia jabłko-mieta, ale to dlatego ze nie lubię mięty.;p
OdpowiedzUsuńnatomiast wszystkie jabłkowe przetwory: kompoty, dżemiki, musiki mogę wsuwać słoikami ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Martynko spróbuj więc innego:) Wkrótce inne połączenie jabłka i... niespodzianka:) Pozdrawiam:)
UsuńDżemik wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję przepis !
OdpowiedzUsuń