Szukaj na blogu

sobota, 4 sierpnia 2012

Placuszki z cukini

Pyszne chrupiące, pachnące placuszki z cukinią i suchą kiełbasą krakowską... Do tego gęsty sos do gulaszu Winiary. Obiadek inny niż zwykle, bardzo sycący i o lekko ostrym smaku.




Placuszki cukiniowo-kiełbasiane

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 30 dkg kiełbasy suchej krakowskiej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Sos
1 torebka  Pomysłu na soczysty gulasz Winiary  wymieszać w 2 szkl wody i zagotować.

Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę obrać i zetrzeć na tym samym tarku co cukinię. Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Smażyć na gorącym tłuszczu podobnie jak placki ziemniaczane. Podawać z sosem lub same.



Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Ostatnio na wielu blogach królują placki z cukinii ale takich z kiełbasą nie widziałam. W planach mam zrobienie ich, wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie bo są bardzo smaczne i chrupiące:)

      Usuń
  2. Ten dodatek kiełbasiany mnie uwiódł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardo smakowite, na pewno wyprobuje ! Serdecznie pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Samantho:) Maja bardzo ciekawy smak:)

      Usuń
  4. podoba mi się pomysł na placki z kiełbasą. musze kiedyś wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaaa, ciekawe, nie powiem, ciekawe :) Zapisuję do wypróbowania na mężu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola