Tą babkę zrobiłam bardzo szybko. Przepis dostałam od mojej koleżanki Anetki:) Fajny prosty od razu przypadł mi do gustu, a wiórki kokosowe w środku zaintrygowały tak bardzo, że postanowiłam upiec od razu...
Wyszło tak wspaniale, że nie został ani okruszek na paterze:) Dziś zamiast dyniowego będzie ciasto z malinami bo dostałam właśnie sporą ich ilość, ok. 30 słoiczków zasypałam cukrem i za chwilę poddam pasteryzacji:) Będą maliny w cukrze na przeziębienia i jako dodatek do deserów.
Składniki:
- 2 szkl maki
- 1 szkl wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dkg margaryny
- 6 łyżek mleka
Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać jajka i mąkę z proszkiem, następnie mleko i na końcu wiórki kokosowe. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 min.
Smacznego:)
Uwielbiam kokosowe ciasta, pycha :) I zazdroszczę malin, też bym z chęcią trochę przygarnął :)
OdpowiedzUsuńNo cóż mam dobrego braciszka:) Nazbierał z żoną, podrzucił więc mam:) Ciasta już nie ma, a malinki w syropie nie chcą się pasteryzować:( Ale dam radę:)
UsuńDawno nie jadłam babki. Aż mi się maży zjedzenie takowej ;) najlepiej jeszcze cieplutki kawałeczek, popity mlekiem :)
OdpowiedzUsuń:) oj tak, taka smakuje wybornie:)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńUpiekę kiedyś z pewnością, na święta- wtedy zawsze nowy przepis wykorzystuję, bo to ulubione ciasto synka :)
Dawno Cię u mnie nie było, zapraszam na domowy chlebek na zakwasie :)
Smacznie pozdrawiam :)
Polecam:)
Usuńna taką babkę mam akurat ochotę i niekoniecznie będę z tym czekać do Wielkanocy:D pięknie ci wyszła
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
UsuńDziękuję że mnie oglądałaś:) no i oczywiście za miły komentarz:) cieszę się że Ci się podobało chociaż ja jestem "sobą" w TV przerażona:) gorąco pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPS. uwielbiam kokos i szybkie przepisy więc wrzucam do zakładki "do zrobienia"
Podobało, podobało:) Mam nadzieję, że będę miała jeszcze taką okazję:)
UsuńPyszna babeczka, wygląda wyśmienicie i te cudne kokosowe smaki !
OdpowiedzUsuńBabeczka wyśmienita:) Polecam:)
UsuńTez lubię kokosowe ciasta. Wlasnie jedno siedzi w piekarniku
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
UsuńWitam, dzisiaj upiekłam dwa Twoje ciasta i wyszły znakomicie . Jedna to babka kokosowa ,a druga zebra . Co prawda w zebrze nie wyszły tak piękne wzorki, jak u Ciebie ,ale całkiem niezłe , Natomiast smak i puszystość ekstra . Przypadkowo weszłam na Twoją stronę i jestem pod wrażeniem Twoich przepisów. Jutro będę robiła kaszę gryczaną ze szpinakiem, a w piątek gołąbki z kaszą i grzybkami . Pozdrawiam Jagoda
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę, że moja strona Ci sie podoba:) Korzystaj z przepisów i dziel sie nimi ze znajomymi:) Oczywiście pisz co i jak wyszło, to bardzo cenne informacje:)
Usuń